Ingezonden persbericht


grote tentoonstelling over het werk van Peter Struycken in Groninger Museum

Komend najaar, van 23 september tot en met 2 december 2007, organiseert het Groninger Museum een grote tentoonstelling over het werk van Peter Struycken, een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse kunstenaars. Er zullen tekeningen, schilderijen, een sculptuur, lichtwerken, textielwerken en een installatie te bezichtigen zijn. Daarnaast zijn er panoramafoto's, van het monumentale werk van Peter Struycken, gemaakt door Carel Struycken.

De nadruk in de tentoonstelling zal liggen op de wisselwerking tussen het autonome werk en opdrachtgebonden werk van Struycken. Het museum toont opdrachtgebonden projecten van Struycken door middel van interactieve sferische panoramafoto's, onder andere het lichtwerk voor het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam, de bollenstructuur in de hal van het hoofdkantoor van Aegon, het parkeerterrein onder de Mandelabrug in Arnhem en de betegeling van een particulier zwembad. Deze projecten worden in verband gebracht met autonoom werk uit verschillende periodes van Struyckens carrière. Ter gelegenheid van de tentoonstelling maakt Struycken een installatie op basis van een muziekstuk van Pierre Boulez in het Coop Himmelb(l)au paviljoen.

Het Groninger Museum heeft al decennialang een band met Peter Struycken. In 1965 kocht het museum voor het eerst een schilderij van hem aan en het heeft sindsdien zijn ontwikkeling gevolgd. Van alle musea in Nederland heeft het Groninger Museum de meest brede en gevarieerde Struycken-collectie. Struycken ontwikkelde in 1995 in opdracht van Frans Haks een kleurenpalet voor de binnenwanden van het museum.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een uitvoerige monografie over het oeuvre van Struycken in samenwerking met NAi Uitgevers. ISBN 978-90-5662-605-1 (Nederlandse versie), ISBN 978-90-5662-608-8 (Engelse versie).

Gastconservatoren
Gastconservatoren van de tentoonstelling zijn Carel Blotkamp en Jonneke Jobse.Ingezonden persbericht