Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam/Zaandam, 18 september 2007

Indrukwekkend toplopersveld bij 23e Dam tot Damloop

Zondag 23 september verschijnt een indrukwekkend toplopersveld aan de start bij de 23ste Dam tot Damloop. Na eerder Zersenay Tadesse, Kamiel Maase en Hilda Kibet te hebben vastgelegd, slaagde organisator Le Champion er in het elite veld verder vorm te geven. De Kenianen Robert Cheboror, Bernard Kipyego, Jackson Koech en James Rotich zijn alle in staat de 10 Engelse Mijl tussen Amsterdam en Zaandam als snelste af te leggen. Bij de vrouwen valt veel te verwachten van de Ethiopische Belaynesh Fikadu en de Keniaanse Pauline Wangui. De organisatie is er tevens trots op dat bijna de voltallige Nederlandse top aanwezig zal zijn. Bij de mannen nemen, naast Kamiel Maase, Luc Krotwaar, Sander Schutgens, Michel Butter, Greg van Hest en Patrick Stitzinger het tegen elkaar op, terwijl bij de vrouwen de strijd altijd spannend is tussen Merel de Knegt, Selma Borst en Daphne Panhuijsen.

Keniaans geweld van Dam tot Dam
Traditioneel presteren de Kenianen goed bij de Dam tot Damloop. De laatste zeven jaar won er immers bij de mannen een Keniaan. Robert Cheboror behaalde zijn grootste overwinning in 2004 toen hij in 2.06.23 de ING Amsterdam Marathon op zijn naam zette. In 2005 viel hij op met een overwinning tijdens de Egmond Halve Marathon. Bernard Kipyego vestigde zijn naam tijdens de WK cross country in 2007 met een bronzen medaille, terwijl Jackson Koech in 2005 met een tweede plaats debuteerde op de marathon in Rotterdam (2.08.01). In 2002 werd Koech bovendien al eens tweede bij de Dam tot Damloop. James Rotich tenslotte toonde zijn snelheid vooral met zijn 59.07 tijdens de halve marathon van Rotterdam in 2005. Pauline Wangui en Belaynesh Fikadu namen het onlangs al tegen elkaar op bij de Tilburg Ladies Run 10 km. Fikadu trok toen aan het langste eind door te winnen in 31.56. Pauline Wangui werd daar vierde.

Nederlandse strijd
Een wedstrijd apart binnen de Dam tot Damloop zal de strijd worden tussen de Nederlanders. Vrijwel de voltallige top zal aan de start verschijnen. In 2006 was het Michel Butter die met een 15e plaats als beste landgenoot over de finish kwam. Dit jaar wordt van de Nederlanders echter meer verwacht dan een 15e plaats. Maase, Krotwaar en Schutgens zijn alledrie in voorbereiding op de ING Amsterdam Marathon en voor hen zal de Dam tot Damloop een van de laatste tests zijn op weg naar Amsterdam. In Michel Butter zal dit trio een serieuze concurrent treffen. Hij werd dit voorjaar immers zowel Nederlands kampioen cross, 10 km op de weg als 5.000 meter op de baan, waar hij Kamiel Maase in een rechtstreeks duel versloeg. Bij de dames zal de strijd tussen de Nederlands kampioene 5.000 meter op de baan Selma Borst spannend worden met de Nederlands kampioene 10 km en halve marathon op de weg Merel de Knegt.

Noot aan de redactie (