Nederlandse ruimer mogelijk besmet met vogelgriep


Ruiming in Beieren verliep chaotisch

AMSTERDAM, 20070923 -- Een ruimingexpert van de TCC-group is vrijdag opgenomen op de quarantaine afdeling van het Purmerendse Waterland ziekenhuis en mogelijk is zijn bloed besmet met het H5N1-virus. Maandag wordt de uitslag van het bloedonderzoek verwacht.

De ruiming van de, met het vogelgriepvirus H5N1 besmette, eenden in de Duitse deelstaat Beieren is chaotisch verlopen. Door de Duitse autoriteiten zijn ruim 600 mensen ingezet waaronder de THW (Technisches HilfsWerken) en de brandweer. Ter plekke was er echter weinig duidelijkheid over de verantwoordelijkheden. Hierdoor verliep het inschrijven van gekwalificeerde ruimers en de afvoer van de kaders zeer ongeorganiseerd en zijn er volgens een woordvoerder van de TCC-groep, die door de Duitse autoriteiten gevraagd is de ruiming uit te voeren, onaanvaardbare gezondheids risico's genomen. Ook de in Nederland ontwikkelde werkwijze voor het ruimen van dieren met behulp van CO2 werd genegeerd waardoor de dieren onnodig lang geleden hebben.

Door de grote hoeveelheid mensen was het vrijwel onmogelijk om de virus barrière goed te handhaven. Het is goed mogelijk dat de besmetting ontstaan is in een gebied waarvan aangenomen werd dat het virusvrij was. Mogelijk is dit het gevolg van het vele omkleden en het op onjuiste manier verwijderen van besmette kleding en materialen.

Sinds 2003 zijn wereldwijd 191 mensen overleden aan het virus. De meesten van hen waren rechtstreeks besmet door zieke vogels in Azië. Virusexperts zijn bang dat H5N1 door mutatie verandert in een ziekte die overdraagbaar is tussen mensen.

Vorig jaar werden dertien EU-landen getroffen door het virus. Het virus is de afgelopen maanden opgedoken op pluimveebedrijven in: Duitsland, Groot-Brittannië Tsjechië en Hongarije. In Nederland is de H5N1-variant nog niet gesignaleerd.

Het RIVM is inmiddels over de zaak geïnformeerd en er is contact met de Duitse overheid over de kwestie.

Ingezonden persbericht