Gemeente Valkenswaard

Zondag Waterdag op 23 september

Waterschap De Dommel organiseert op zondag 23 september een publieksdag met als motto 'Verhelder je kijk op water'. Het publiek kan tijdens deze Zondag Waterdag een kijkje nemen in de wereld van `water'. Jong en oud kan water beleven, horen, voelen, ruiken en vastleggen. Zondag Waterdag vindt plaats in het Tongelreepdal en in de rioolwaterzuivering in Eindhoven. De dag begint om 10.00 uur met de presentatie van een boek met 10 wandelingen door Brabant en de bekendmaking van de winnaars van de fotowedstrijd.

Gezamenlijk feest
Om projecten te kunnen realiseren werkt het waterschap veel samen met allerlei organisaties. Zo ook bij de herinrichting van het Tongelreepdal. Hier is samengewerkt met de gemeente Valkenswaard, Brabants Landschap en Staatsbosbeheer. Daarom zullen de bestuurders van deze organisaties gezamenlijk de Zondag Waterdag openen. Watergraaf P. Glas overhandigt de eerste exemplaren van het nieuwe wandelboek aan de heren J. Baan (directeur Brabants Landschap), A. van der Zee (districtshoofd Staatsbosbeheer) en de heer A. Ederveen (burgemeester gemeente Valkenswaard).

Verder onthult de watergraaf samen met de burgemeester één van de 370 waternaamborden die het waterschap komend jaar naast alle watergangen gaat plaatsen.

Fotowedstrijd
Het waterschap roept mensen op om deel te nemen aan de fotowedstrijd. Op de website www.zondagwaterdag.nl is hierover meer informatie te vinden. De genoemde heren vormen samen de jury die beoordelen wat de mooiste ingezonden foto is. De winnaar wordt bij de opening van de dag bekendgemaakt.

Ruimte voor water
In Valkenswaard kan iedereen in het dal van de Tongelreep volop genieten van water en natuur. Oude visvijvers hebben nieuwe functies gekregen: waterberging en natuurontwikkeling. Vanuit het clubhuis van Hengelsportvereniging Venbergen in Valkenswaard starten diverse leuke activiteiten. Cultuurhistorie, landschap en waternatuur krijgen de nodige aandacht. Samen met Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en de gemeente Valkenswaard is er een veelzijdig programma opgezet. Er worden unieke wandelingen georganiseerd. Daarnaast is er ruimte voor natuurtheater, `de vrolijke boswachter', diverse filmvoorstellingen, er staat een unieke `voelboom' en met een kraan kan men op 50 meter hoogte een kijkje nemen over het Tongelreepdal en de visvijvers.

download document: Zondag Waterdag op 23 september