Politie Friesland

Politieberichten van zondag 23 september

Fryslân, 23-09-2007 o Politieberichten van zaterdag 22 september 11.00 uur t/m zondag 23 september 11.00 uur.

Leeuwarden: diefstal motorfiets
De politie is op zoek naar een motorfiets, een donker paars/blauwe Yamaha TDM 850, kenteken MJ-DZ-86, chassisnummer 3vd040690. De motor heeft lichte schade aan de linkerzijkant. De motor werd in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen vanaf de Pilotenespel. De eigenaar, een 28-jarige man uit Groningen, deed aangifte.

Anjum: inbraak horecagelegenheid
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in het kantoor van een horecagelegenheid aan de Oostmahorn. Men kwam binnen na het forceren van het slot. Vanuit de kantoorruimte werd een kluis met een geldbedrag meegenomen. De technische recherche voert een
sporenonderzoek uit. Een 50-jarige man uit Dokkum deed aangifte.

Gaast: motorrijder gewond bij eenzijdig ongeval
De politie heeft zaterdagochtend geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Zeedijk, waarbij een 56-jarige motorrijder uit Dirkshorn gewond raakte. De man ging met zijn motorfiets door onbekende oorzaak onderuit en gleed via de berm in de sloot. Een passant schoot direct te hulp en hielp het slachtoffer uit het water. Hij is met vermoedelijk een beenbreuk overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Hottingastate,waarbij twee personen gewond raakten. Een 18-jarig meisje uit Sint Annaparochie was met haar bromscooter in de bocht onderuit gegaan. Zowel zij als haar passagiere, haar 14-jarige zusje, raakten daarbij gewond. Ze zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Ferwert: 24 terrasstoelen gestolen
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van 24 terrasstoelen van een horecagelegenheid aan de Hoofdstraat. De stoelen stonden op een afgesloten achterterrein. De eigenaresse, een 52-jarige vrouw uit Ferwert, deed aangifte.

Noordwolde: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdag geassisteerd bij een aanrijding tussen een bromfiets en een auto op de Hoofdstraat West. Een 16-jarige bromfietser uit Noordwolde reed over de Hoofdstraat West, in de richting van de Noordwolderweg. Op de kruising met de Geldering verleende hij geen voorrang aan een 54-jarige vrouw uit Oosterstreek. Een aanrijding was het gevolg. De bromfietser is met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Grou: motorrijder gewond bij eenzijdig ongeval
De politie heeft zaterdagmiddag aan eenzijdig ongeval op de Burstumerdyk onderzocht. In de bocht na de rotonde was een 44-jarige man uit Sintjohannesga met zijn motorfiets door onbekende oorzaak onderuit gegaan. Hij raakte daarbij gewond en is ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Haskerdijken: vrouw gewond bij eenzijdig ongeval
De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Rijksweg A32. Een 18-jarige vrouw uit Assen was de macht over het stuur verloren, vermoedelijk door een klapband, en was tegen de middengeleider (vangrail) gebotst. Ze is met nek- en rugklachten overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Hallum: man onder invloed in sloot
De politie heeft zaterdagavond een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval op de Noordermiedweg. Een 37-jarige man uit Hallum was met zijn auto in de sloot naast de weg beland. Hij raakte daarbij gewond. Met behulp van getuigen is hij uit de auto gehaald en overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Omdat de politie vermoedt dat hij onder invloed van alcohol verkeerde is van hem een bloedproef afgenomen.

Leeuwarden: drie man aangehouden na openlijk geweld
De politie heeft zaterdagavond drie mannen van 23, 21 en 24 jaar, allen uit Leeuwarden, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Kort voor middernacht was op de Eewal een
woordenwisseling geweest tussen de 23-jarige en een groep van twee jongens en twee meisjes. De Leeuwarder was daarop weggefietst en had geroepen met meer terug te zullen komen. Enkele minuten later kwam bij inderdaad met 7 a 8 anderen terug. Beide jongens en een meisje uit de groep van vier ( respectievelijk 25, 23 en 18 jaar, allen uit Leeuwarden) werden vervolgens geslagen en geschopt, waarna de aanvallers vertrokken. Na enig speurwerk kon de politie de groep aanvallers achterhalen in een woning in de omgeving. Daar werden aan de hand van het signalement de drie verdachten aangehouden. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: aanhouding na openlijk geweld
De politie heeft zondag een 21-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Rond 04.00 uur ontstond een ruzie op de Nauwe Noorderhorne. Daarbij werd een 17-jarige jongen uit Sneek door twee man geschopt, onder andere tegen het hoofd. Het slachtoffer liep een hoofdwond op en werd door de politie ter controle overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Op aanwijzing van getuigen werd de verdachte op de Nauwe Noorderhorne aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De tweede verdachte wist te ontkomen maar de politie weet wie het is.

Westergeest: motorboot gestolen
De politie is op zoek naar een trailer met een boot die zaterdagavond is gestolen vanaf de Eelke Meinertswei. Het betreft een rode motorboot met rode bekleding en een 28 pk Yamaha buitenboordmotor. De boot lag op een trailer met het kenteken 51-BK-TR. De eigenaar, een 42-jarige vrouw uit Groningen, deed aangifte.

Kollumerzwaag: bestuurster onder invloed rijdt tegen stilstaande auto De politie heeft zondagochtend een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Foarwei. Een 25-jarige vrouw uit Burgum was achterop een ander auto gebotst. Vervolgens zette ze haar auto in de achteruit en reed een stukje achterwaarts. De bestuurder van de andere auto, een 45-jarige man uit Broeksterwoude, dacht dat ze weg wilde rijden. Hij liep naar de auto toe en trapte het zijraam, aan de bestuurderskant in. De vrouw bleek te hebben gedronken. Ze werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar blies ze 475 ug/l. Ze was beginnend bestuurder. Naast een proces-verbaal en een rijverbod werd haar rijbewijs ingevorderd. Ook zal de politie de vernieling van de ruit nog onderzoeken.

Drachten: computers gestolen bij schoolinbraak
De politie heeft zondagochtend een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een school aan de Dwarswyk. Men was rond 04.0 uur de school binnegekomen na het vernielen van een ruit. Er werden enkele computers gestolen.

Bolsward: brandstichting achter woning
De politie is op zoek naar de daders van een brandstichting in een duivenhok achter een woning aan de Marienpoort. Zondagochtend omstreeks 03.50 hoorde een getuige glasgerinkel en jeugd in de steeg achter de woning. Ze liepen hard weg. Vervolgens zag hij dat het duivenhok in brand stond. De brandweer kwam ter plaatse om de brand te blussen. De politie heeft de directe omgeving afgezet omdat er in beperkte mate asbest (het dak) was vrijgekomen. Door de politie wordt een buurtonderzoek en een sporenonderzoek ingesteld.

Leeuwarden: man gewond bij beroving
De politie stelt een onderzoek in naar de beroving van een 20-jarige man uit Leeuwarden. Zondagochtend omstreeks 06.00 uur liep hij met zijn gsm in de hand over de Valeriusstraat richting Europaplein. Naast hem stopte een auto. Twee mannen stapten uit, pakten zijn telefoon af en liepen weer terug naar de auto. Daarop pakte het slachtoffer één van hen vast. Vervolgens kreeg hij een aantal klappen tegen het hoofd en kwam te val. De daders reden vervolgens weg met een donkerkleurige auto. Het slachtoffer liep forse schade aan zijn gebit op. Door de val raakte zijn schouder uit de kom. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Fryslân: rijden onder invloed
De politie heeft zaterdagavond en nacht tijdens controles en reguliere surveillances 16 bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. In vier gevallen had men zoveel gedronken dat, naast het opmaken van een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen de volgende gevallen (achtereenvolgens tijd en plaats controle, bestuurder, uitslagademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Zondag 01.15 uur, Kooilaan in Wouterswoude, 23-jarige bestuurder van een personenauto uit Damwoude, 360 ug/l, de beginnend bestuurder slingerde over de weg;

Zondag 02.30 uur, Harstawei in Poppenwier, 19-jarige bestuurder van een personenauto uit Raerd, 700 ug/l, betrof beginnend bestuurder;

Zondag 04.00 uur, Tolhuswei in Joure, 27-jarige bestuurder van een personenauto uit Terkaple, 590 ug/l;

Zondag 05.15 uur, Ter Huivra in Joure, 20-jarige bestuurder van een personenauto uit Joure, 465 ug/l, betrof beginnend bestuurder.