Nieuw-Vlaamse Alliantie


Picqué veegt beter voor eigen deur (23/09/07)

Brussel verdient beter

Brussels minister-president Charles Picqué beweert dat de Brusselse mobiliteitsproblemen te wijten zijn aan Vlaanderen. Ultiem bewijs hiervoor: het ontbreken van bewegwijzering en een stuk steenweg dat dringend aan heraanleg toe is. "Onzin!" zegt N-VA verkeersspecialist Jan Peumans, "Niet dat die zaken niet opgelost moeten worden, maar Picqué gaat toch wel erg kort door de bocht, aldus N-VA verkeersspecialist Jan Peumans. Hij vergeet te vermelden dat de Vlaamse regering gestart is met projecten om de doorstroming op de Brusselse Ring te verbeteren. Dat is ook goed nieuws voor de Brusselaars want het is net de bedoeling om het stedelijk verkeer van het internationaal, doorgaand verkeer los te koppelen.

In juni van dit jaar nog werd een studiedag georganiseerd met als inzet de vraag hoe de congestieproblematiek op de Brusselse ring moet worden opgelost. Het Vlaams Gewest kon daar duidelijke plannen voorleggen voor de Ring rond Brussel. Met twee projecten binnen het START-programma optimalisatie van de R0 zone-Zaventem en zone-Noord wil de Vlaamse regering de doorstroming op de Brusselse ring bevorderen. De studies lopen volop en de werken kunnen starten in 2010.

Op dezelfde studiedag kon de MET (het Waals ministerie van infrastructuur en mobiliteit) weinig of niets voorleggen. Wel werd opnieuw gedagdroomd over de sluiting van de Brusselse ring ten zuiden van Brussel met een megalomaan tunnelproject dat nauwelijks onderzocht is op technische en financiële haalbaarheid.

Picqué vergeet ook te vermelden dat het Gewestelijk Expressnet Brussel (GEN) opnieuw drie jaar vertraging oploopt door aanslepende procedures en het niet afleveren van bouwvergunningen. Vooral het Brussels gewest blijft in gebreke zodat de totale realisatie pas voor 2016 voorzien is.
.
Picqué zou dan ook beter voor eigen deur vegen. Het is zeker niet Vlaanderen dat Brussel verstikt, maar veeleer de PS. En dat niet alleen op de weg.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Jan Peumans

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be