Ingezonden persbericht

Brons voor Verhoeven op WK Sportklimmen

Zaterdagavond heeft Jorg Verhoeven de bronzen medaille gewonnen in de finale leadklimmen bij het WK Sportklimmen in Avilés, Spanje. De Spanjaard Ramón Julian Puigblanque won de wereldtitel, de zilveren medaille ging naar zijn landgenoot Patxi Usobiaga.

Naast Jorg zijn er nog twee bronzen medaille winnaars, de Tsjech Tomás Mrázek en de Zwitser Cédric Lachat. Zij vielen alle drie uit de route na het aanraken van dezelfde greep.

Het is voor het eerst dat een Nederlandse klimmer een podiumplaats haalt bij een WK sportklimmen.

Bij de dames moest, doordat meerdere dames de finaleroute uitklommen, een superfinale plaatsvinden. In deze superfinale streden de Belgische Muriel Sarkany en de Oostenrijke Angela Eiter om de wereldtitel. De winst ging naar Angela, Muriel won de zilveren medaille, het bons ging naar de Sloveense Maja Vidmar.

Met 4000 uitzinnige toeschouwers was het sportcentrum 'Complejo Deportivo Avilés' uitverkocht, daarnaast keken klimfans van over de hele wereld naar de wedstrijd via een livestream op internet.

Boulderen
Zondagochtend hebben Casper ten Sijthoff en Jorg Verhoeven meegedaan met de halve finale boulderen. Ten Sijthoff presteerde erg goed en kwam met zijn zevende plaats één plek tekort om door te mogen gaan naar de finale. Met deze zevende plaats kan voor Casper een A-status aangevraagd worden bij het NOC*NSF.
Jorg Verhoeven eindigde in deze halve finale boulderen als negende.

Allround wereldkampioenschap
De strijd om het allround wereldkampioenschap is nog niet gestreden. Vanavond zal het eindresultaat van de boulderfinale de doorslag geven. Jorg maakt hierbij nog steeds kans op een podium plaats.

Disciplines:

Lead Het met touw beveiligde (voor)klimmen van routes tot een hoogte van ongeveer 20 meter. Vooral tactiek, techniek en uithoudingsvermogen bepalen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt wint.

Boulderen In korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo'n vijf meter hoog geklommen. Hierbij worden geen touwzekeringen gebruikt, voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt. Per boulder krijgt men 6 minuten de tijd.

Speedklimmen De enige klimsport-discipline waarbij het om snelheid draait. Er wordt zo snel mogelijk naar boven geklommen in een 15 meter lange routes. De snelste klimmer wint. De top wordt vaak in zo'n 10 tot 15 seconden bereikt.

Uitslag boulderen:
http://www.ifsc-climbing.org/index.php?page_name=resultservice&comp=07_WM&cat=ICC_M

Website Climbing World Championship 2007 Aviles:
http://www.cwch07.com

WK op de website van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV)
http://www.nkbv.nl/sportklimmen/nederlands%20team/wk%202007/

---
Ingezonden persbericht