TodaysArt Festival sluit geslaagde internationale editie af.

23/09/2007 13:59Stichting The GeneratorOrganisatie spreekt van ongekend succesvol en avontuurlijk weekend met meer dan 21.000 bezoekers

Den Haag was afgelopen weekend twee dagen en nachten lang hét internationale knooppunt voor hedendaagse creativiteit en muziek. Het TodaysArt Festival bracht dit jaar een programma met meer dan 350 acts en artiesten uit binnen- en buitenland en trok meer dan de vooraf verwachte 21.000 bezoekers. Op 25 binnen- en buitenpodia kon het publiek twee dagen lang genieten van muziek, installaties, films, exposities en projecties, die de stad omtoverden tot een bolwerk van audiovisuele belevingen. Vanwege het groeiende internationale karakter van het festival droeg deze derde editie het thema THX: The Hague International Airport. Een 250 meter lange landingsbaan, waarop kunstenaars licht- en geluidspatronen van vliegvelden nabootsten, was een van de in het oog springende hoogtepunten.

TodaysArt 2007 stond tevens in het teken van de viering van het 325-jarige bestaan van de Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten. Alle faculteiten van de academie presenteerden zich op het festival door middel van een reeks unieke projecten. Festivaldirecteur Olof van Winden laat weten dat de organisatie van TodaysArt terugkijkt op een zeer geslaagd festival en zeer verheugd is door de vele internationale bezoekers.

THX: The Hague Int'l
Het groeiende internationale karakter van het festival en de ontwikkeling van de stad Den Haag was de aanleiding voor het thema van TodaysArt 2007, THX: The Hague International Airport. En dit thema kan geen bezoeker ontgaan zijn: het harde geluid van een opstijgende en landende Boeing 747 uit meer dan 100 luidsprekers samen met landingslichten over de gehele lengte van de Grote Marktstraat maakte van deze winkelstraat een virtuele landingsbaan. Het thema kwam ook duidelijk tot uitdrukking in de programmering door middel van een muzikale line-up welke een overzicht gaf van datgene dat momenteel opkomt in creatieve clusters in onder andere Berlijn, Frankrijk, Londen en de Verenigde Staten. Daarnaast was er ook ruimte in de programmering voor artiesten die weliswaar al langer bezig zijn, maar nog altijd een grote inspiratiebron vormen voor opkomende artiesten.

Interactieve lichtsculpturen
Een van de absolute primeurs van het festival was het nieuwste interactieve lichtsculptuur van United Visual Artists (UVA), het multidisciplinaire kunstbedrijf bekend van onder meer de lichtshows voor U2, U.N.K.L.E en Massive Attack. Het nieuwe kunstwerk, getiteld Tryptich, zou eigenlijk drie dagen na het festival in première gaan bij het Louvre in Parijs, maar werd speciaal voor TodaysArt een paar dagen eerder onthuld. Tryptich is de volgende fase in UVA's ontdekkingsreis door de monumentale plaatsgebonden LED-sculpturen. Het kunstwerk bestaat uit drie peinzende entiteiten die door middel van geluid en licht reageren op de beweging van de mensen die hen benaderen. Het werk van UVA was niet het enige op het gebied van interactieve lichtsculpturen: evenals Tryptich trokken de installaties Dune 4.1 en Flow 5.0 van Daan Roosegaarde en 16 Pillars van Daan Brinkmann veel bekijks van zowel bezoekers als de internationale pers.

Modeselektor in Paard van Troje sluit festival af in stijl
De grote publiekstrekker van het TodaysArt Festival was het optreden van Modeselektor en Pfadfinderei. Modeselektor, oftewel Gernot Bronsert en Sebastian Szary uit Frankrijk, is momenteel dusdanig populair dat artiesten als Thom Yorke van Radiohead en Maximo Park in de rij staan om met hen samen te werken. De twee artiesten maken gebruik van veelal zelfontworpen muzieksoftware en weten een aanstekelijke mix van verschillende elektronische muziekstijlen te presenteren die bijzonder goed wordt ondersteund door de prikkelende visuals van het Berlijnse ontwerpcollectief Pfadfinderei. Modeselektor's nieuwste cd "Happy Birthday" heeft hen veel nieuwe fans opgeleverd, wat resulteerde in een volgepakt Paard van Troje. De performance van deze publiekstrekker overtrof de verwachtingen en bracht de grote zaal in extase.

Layering Buddha & Linear Grid
Robert Henke, bekend van zijn technoproducties onder de naam Monolake en als bedenker en programmeur van het wereldberoemde muziekprogramma Ableton Live kreeg op het TodaysARt Festival een hele kerk tot zijn beschikking. Daar kreeg de bezoeker de zeldzame kans om twee van Henkes beroemdste projecten te zien: Linear Grid en Layering Buddha. Linear Grid is een installatie waarmee de gebruiker via een scherm de grenzen van tijd en ruimte met geluid kan doorbreken. Layering Buddha is een installatie gebaseerd op de Buddha machine, een geluidsapparaatje uit China. Bij zijn optreden maakte Henke de bezoekers, die zich bevonden in het midden van een ring van speakers, op intieme wijze wegwijs in zijn bizarre ec(h)osysteem. De bijzondere ambiance van de locatie en het feit dat alle bezoekers spontaan op de grond gingen zitten, maakten deze performance tot een van de spraakmakende optredens van het festival.

KABK: Interfaculteit Beeld en Geluid/ArtScience
Interfaculteit Beeld en Geluid/ArtScience, een samenwerking tussen het Koninklijk Conservatorium en de KABK, zorgde met Structet in 2006 voor een van de hoogtepunten van TodaysArt. In 2007 verrasten studenten en docenten de bezoekers opnieuw. De Interfaculteit had gekozen voor het thema 'beweging': de slinger van Foucault, de conus van een luidspreker, een kabelbaan, een afgeschoten pijl, een ballon, het hoorde allemaal bij dit geweldige spektakel in de hoge lucht van het witte stadhuis van Den Haag.

Nieuwe bewegingen binnen moderne dans
Net als voorgaande jaren was er tijdens de derde editie van TodaysArt weer ruimschoots aandacht voor moderne dans. Het festival onderscheidt zich daarmee van elk bestaand festival in binnen en buitenland. Het programma liet nieuwe richtingen zien binnen moderne dans, waarbij gebruik wordt gemaakt van andere disciplines, nieuwe invalshoeken en unieke locaties. Het gebruik van elektronische muziek in het duistere stuk Outre, de combinatie tussen de dansers en de rockband van Amos Ben Tal, en de samenwerking tussen André Gingras en de videokunstenaar Fabio Iaquone waren daar goede voorbeelden van. Het Nederlands Dans Theater II heeft een vaste plek op het festival veroverd. Ook dit jaar trokken zij een groot en jong publiek naar de Grote Kerk waar zij het ballet Sleeplessvan choreograaf Jirí Kyliàn vertoonden.

TodaysArt Festival 2008
In een korte reactie laat festivaldirecteur Olof van Winden weten dat de eerste voorbereidingen voor TodaysArt 2008 alweer zijn begonnen: "Op maandag zijn we alweer bezig met volgend jaar, zeker omdat elk festival altijd weer veel nieuwe ideeën oplevert. En dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor de artiesten. Dat is dan ook een van de doelen van TodaysArt: om artiesten niet alleen met het publiek, maar ook met elkaar in contact te brengen. Daaruit ontstaan vaak de mooiste projecten die wij weer graag aan het publiek laten zien op de komende edities van TodaysArt." De volgende editie vindt plaats op 19, 20 en 21 september 2008. Op 21 maart 2008 presenteert de organisatie in samenwerking met het Paard van Troje de tweede editie van het Berlin Ruft An Festival.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

HTTP://www.todaysart.nl