Ingezonden persbericht

persbericht 23-09-2007

Twee bronzen medailles voor Nederland tijdens WK Sportklimmen in Spanje

Het 22 jarige sportklimtalent Jorg Verhoeven heeft twee bronzen medailles gewonnen tijdens de Wereldkampioenschappen Sportklimmen in Avilés, Spanje. Gedurende de afgelopen zes dagen werd er door 320 topklimmers gestreden om wereldtitels in de disciplines leadklimmen, speedklimmen en boulderen. Daarnaast werd er voor het eerst een allround wereldtitel vergeven.

Verhoeven, in het bezit van een high-potential topsport status van het NOC*NSF, won afgelopen zaterdag een bronzen medaille tijdens de finale van het leadklimmen. Zondagavond werd in de finale bij het boulderen de eindstand voor het allround wereldkampioenschap besloten. De goede resultaten van Verhoeven in alle drie de disciplines leverde hem zijn tweede bronzen medaille op.

Ook Nederlands Teamlid Casper ten Sijthoff presteerde ook goed, hij eindigde als zevende bij het boulderen. Met deze zevende plaats kan voor Ten Sijthoff een A-status aangevraagd worden bij het NOC*NSF.

Het door de NKBV uitgezonden Nederlands Team, bestaande uit zeven heren en twee dames eindigde in de landen ranking van het WK op de elfde plaats.

Het sportklimseizoen is met dit WK nog niet ten einde, het worldcup seizoen is nog in volle gang. Aankomend weekend moeten de Nederlands Teamleden weer fit zijn voor een worldcup leadklimmen in Puurs, België.
Verhoeven presteert erg goed bij de worldcups, hij staat momenteel 1e in de worldcupranking 2007 bij het leadklimmen en op de derde plaats in de worldcupranking 2007 bij het boulderen.

Uitleg disciplines:

Lead Het met touw beveiligde (voor)klimmen van routes tot een hoogte van ongeveer 20 meter. Vooral tactiek, techniek en uithoudingsvermogen bepalen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt wint.

Boulderen In korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo'n vijf meter hoog geklommen. Hierbij worden geen touwzekeringen gebruikt, voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt. Per boulder krijgt men 6 minuten de tijd.

Speedklimmen De enige klimsport-discipline waarbij het om snelheid draait. Er wordt zo snel mogelijk naar boven geklommen in een 15 meter lange routes. De snelste klimmer wint. Het wereldrecord bij de heren is 8,76 seconden.

Meer info:

Uitslagen WK Sportklimmen Aviles (lead, boulderen en speed) op IFSC website:
http://www.ifsc-climbing.org/index.php?page_name=resultservice&comp=07_WM&cat=ICC_M

Website Climbing World Championship 2007 Aviles:
http://www.cwch07.com

WK nieuws op de website van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV)
http://www.nkbv.nl/sportklimmen/nederlands%20team/wk%202007/

Resultatenlijst Jorg Verhoeven (IFSC)
http://www.ifsc-climbing.org/index.php?page_name=pstambl&person=3115&cat=1