Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Deauville: Chardon, De Ronde en Weusthof in WB vierspannen

23/09/2007

Deauville (Fra), 23 september 2007
IJsbrand Chardon (Den Hoorn), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Mark Weusthof (Rossum) hebben zich geplaatst voor het Wereldbekerseizoen vierspannen, dat in oktober van start gaat. Zowel Chardon als De Ronde waren al zeker van een startbewijs, Weusthof plaatste zich op het nippertje door in de laatste kwalificatiewedstrijd in het Franse Deauville de tweede plaats te behalen.

Het werd een spannende strijd op de schitterende terreinen van het Hippodrome Deauville Clairefontaine, waar de organisatie zich kandidaat heeft gesteld voor de Wereldruiterspelen in 2014 in Normandië.
Vijftien top-vierspanrijders waren uitgenodigd om het publiek vier dagen lang spektakel te bieden in verschillende wedstrijden. Voor Mark Weusthof stond er veel op het spel. Hij moest als tweede eindigen om in aanmerking te komen voor een Wereldbekerplaats en haalde in Deauville alles uit de kast om dit te bereiken. Weusthof zette het beste Nederlandse resultaat neer in drie van de vier wedstrijden, waaronder twee korte marathons en een `marathon type indoor' in de hoofdpiste, die hij bovendien op zijn naam schreef. In de marathon die vandaag werd verreden eindigde de 34-jarige Twentenaar op de derde plaats, wat voldoende was voor de tweede plaats in het eindklassement. Weusthof verdiende niet alleen een startbewijs voor de prestigieuze indoor Wereldbekerserie, maar ging tevens met 8.000 euro naar huis. `Ik wist dat ik tweede moest worden en toen dacht ik bij mezelf laat ik dan ook voor de eindoverwinning gaan! Ik heb alles gegeven, mijn paarden liepen vandaag super, op de eerste hindernis na. Mijn rechtervoorpaard Gregor, die ik normaal alleen tijdens de indoor wedstrijden inzet, keek erg naar de fontein waardoor ik veel snelheid verloor. Gelukkig kon ik in de volgende hindernissen het ritme weer oppakken.'
De wedstrijd werd gewonnen door de Australiër Boyd Exell, die zowel op de eerste als de laatste dag de sterkste bleek te zijn.

Koos de Ronde stond na drie wedstrijden op de zesde plaats maar verloor zijn kansen op een hoge klassering nadat hij in de vijfde hindernis opkiepte. Gelukkig kwamen menner, paarden en grooms er zonder noemenswaardige blessures vanaf. De Ronde besloot wijselijk om de strijd te staken wat door het in grote getale aanwezige publiek zeer werd gewaardeerd.
Hans Heus (Eerbeek) en Harry de Ruyter (Kessel) waren eveneens uitgenodigd om in Deauville deel te nemen. Heus wist in de diverse onderdelen uitstekend aansluiting te houden met de toprijders en sloot de wedstrijd in Deauville af met de negende plaats. Voor Harry de Ruyter eindigde de wedstrijd in een deceptie. In de `marathon type indoor' wedstrijd op zaterdag reed hij een verkeerd parcours waardoor hij werd uitgesloten. Op zondagmorgen bleek een van zijn paarden zich 's nachts te hebben geblesseerd waardoor hij zich voor het laatste onderdeel moest terugtrekken uit de wedstrijd.

Bron: KNHS

Mark Weusthof had vandaag wat te vieren
© A.S.O. 2007 / www.scoopdyga.com