Warchild


Dam tot Damlopers lopen 10.000 euro bij elkaar

Zondag 23 september liepen zo'n zestig lopers de Dam tot Damloop voor War Child. Na 16,1 zweterige kilometers bereikten rond 13:00 uur de eerste War Child lopers de finish in Zaandam. Zij renden al 10.000 euro bij elkaar.

Startvak 5 op de Prins Hendrikkade in Amsterdam, 12:39. De groep War Child lopers staat te popelen om te beginnen aan de 23e Dam tot Damloop. Vlug wordt nog een fruitreep of een flesje sportdrank weggewerkt. Als de housebeat er hard in komt en de speaker de groep oppept, begint de adrenaline te stromen. Bij het startschot zet de groep zich langzaam in beweging. Nog 16,1 kilometer voor de boeg.

Feest in Noord
Na enkele meters draaien de lopers in het zwart al de Piet-Hein tunnel in. Duizenden dansende hoofden dalen af om na een kleine klim de werkzaamheden van de Noord-Zuidlijn in te duiken. Even wat dringen bij de smalle stukken, maar al snel vindt iedereen zijn ritme. Nu zijn we echt weg. In Amsterdam-Noord is het vroeg feest. Het is nog geen twaalf uur, maar de flessen wijn gaan al van hand tot hand in het enthousiaste publiek. Als je het niet op spierkracht zou halen, is het wel op de kick die je krijgt van de aanmoedigingen en de decibels uit de muziekinstallaties langs de kant.

Dan wordt het stiller. We laten Noord achter ons en lopen in de open vlakte langs de A10. Dit is het gevreesde stuk van de Dam tot Dam. Het stukje niemandsland tussen de negen en twaalf kilometer. De zon brandt inmiddels in volle hevigheid. Dat wordt een enkele loper teveel. Gelukkig blijven de zwarte motor volop draaien, maar bij de volgende draai tegen de wind in, beginnen de kilometers zich vast te bijten in de kuiten.

Verkoeling
Aan het eind van een lang stuk worden de huizen weer zichtbaar. Welkom in Zaandam. Ook hier is het groot feest. Luidsprekers schreeuwen de lopers naar voren in de smalle winkelstraten. Ook hier brengen vele tot douche omgetoverde tuinslangen de nodige verkoeling. Nog drie kilometer. Even de concentratie vasthouden op de hobbelige keien van de drukke Zaanse binnenstad. Een brug over, een plein voorbij, dan het laatste rechte stuk, licht aflopend richting de rode opblaasboog met het magische woord "Finish". De chip in de schoen meet de laatste keer. We hebben het gehaald.

Op het Charity Plein in het centrum van Zaandam worden de binnendruppelende lopers opgevangen bij de War Child-stand. "En, hoe ging het?", "Wat was je tijd?". Dan blijkt dat dankzij de sponsoring van de War Child atleten al EUR 10.000 is opgehaald. En het loopt nog steeds op. Een afsluitende borrel maakt de dag compleet. De stroom lopers blijft doorgaan, maar het War Child team heft het glas. Op een geslaagde dag.

Een gedeelte van de groep lopers die voor War Child de Dam tot Damloop hebben gelopen War Child wil graag alle lopers en Allen & Overy, Medisoft, Peter van Houten tandartsen en HJ Heinz enorm bedanken voor hun inzet. De sponsorgelden kunnen worden overgemaakt op giro 133 o.v.v. Dam tot Damloop 2007.


---

Klik hier voor portretten van enkele deelnemers.