Gemeente Geertruidenberg


Balans tussen ambities en inkomsten/uitgaven

Hoewel er aanvankelijk een tekort van EUR 1.512.000 leek te zijn voor volgend jaar, is het college van B&W er toch in geslaagd voor 2008 een sluitende begroting te presenteren. Ook het meerjarenperspectief 2009-2011 voor de gemeente Geertruidenberg is sluitend binnen de randvoorwaarden die de gemeenteraad eerder dit jaar heeft gesteld.

Bij de behandeling van de Kadernota 2008 heeft de gemeenteraad opdracht gegeven de begroting en het meerjarenperspectief sluitend te maken. Het college heeft hierbij de volgende uitgangspunten gehanteerd: handhaven van het huidige voorzieningenniveau, verbeteren van de dienstverlening en de gemeentelijke organisatie moet in staat gesteld worden om externe en interne ontwikkelingen bij te houden.

Om de financiële huishouding van de gemeente op orde te brengen, was het nodig de juiste balans tussen ambities enerzijds en uitgaven en inkomsten anderzijds te vinden. In de begroting 2008 worden de volgende basisprincipes gehanteerd; structurele uitgaven worden gedekt door structurele inkomsten, en incidentele uitgaven kunnen ook echt alleen incidenteel en dus eenmalig zijn. Verder heeft het college in de nieuwe begroting nog meer dan voorheen duidelijk gemaakt hoe B&W denken de diverse beleidsdoelstellingen te behalen. Met een meer concrete begroting kan de gemeenteraad de ontwikkelingen beter sturen.

Lastendruk

Het college stelt de gemeenteraad voor om de Onroerend Zaak Belasting (OZB) met 4 procent te laten stijgen ten opzichte van wat in 2007 werd verwacht. Met de al eerder vastgestelde stijging van 8,1 procent komt de totale stijging op 12,1 procent. Hiermee blijft de gemeente nog onder het maximum bedrag dat het rijk voor de OZB heeft vastgesteld.

Zowel het gebruik als het eigendom van rioolrechten wordt met 6 procent verhoogd. De verhoging van de afvalstoffenheffing komt uit op 6,4 procent. Maar in 2008 is er ook een terugbetaling van EUR 158.000 aan de inwoners van de gemeente.

Reserve

Het college stelt verder voor om geld uit de verkoop van gemeentelijke eigendommen, resultaten van grondexploitatie en incidentele bouwleges te reserveren voor het dekken van incidentele uitgaven.

Programma's

Het college van B&W heeft per beleidsterrein vastgelegd welke ontwikkelingen aan de raad worden voorgesteld.

Dienstverlening

De dienstverlening aan de inwoners wordt verbeterd door te zorgen voor kortere wachttijden bij de gemeentewinkel en door afhandeltijd voor diverse producten te bekorten en te verbeteren. Tevens worden de lokale verordeningen op de website van de Geertruidenberg gepubliceerd. Verder zal het aantal gemeentelijke regels voor burgers en bedrijven verminderd worden.

Leefbaarheid

De zeggenschap van inwoners over hun leefomgeving zal groeien. Om in beeld te brengen waar de inwoners vinden dat de aandacht naar uit moet gaan, zullen de uitkomsten van de Leefbaarheidsmonitor 2007 als richtlijn dienen. De manier waarop inwoners hun meldingen over bijvoorbeeld het groenbeheer bij de gemeente kunnen aangeven, wordt beter onder de aandacht gebracht.

In iedere wijk wordt een opschoondag georganiseerd. Hiermee probeert het college de bewoners intensiever met elkaar in contact te brengen om de sociale structuur in de buurten te verbeteren.

Beheer openbare ruimte

Om diverse redenen is een achterstand opgelopen in het groenonderhoud. Hierdoor is er een eenmalige verschuiving van het onderhoud van het asfalt naar onderhoud van het groen.

Voor de verbetering van de verkeersveiligheid en -intensiteit worden in 2008 de voorbereidingen afgerond om een rotonde aan te leggen bij de kruising Maasdijk-Zalmweg-Essenboom. De aanleg van een rotonde op de kruising Centraleweg-Amerweg wordt in 2008 gestart. Ook vindt er onderzoek plaats naar de langzaamverkeersroutes binnen de gemeente.

Het parkeren in woonwijken krijgt ook aandacht. Zo komt er een plan voor het uitbreiden van de parkeercapaciteit en het verbeteren van de parkeerstructuur.

Economische structuur

Het college ontwikkelt een Nota economisch beleid. Om het voorzieningenniveau in stand te houden en te versterken, wordt er uitvoering gegeven aan de speerpunten uit de toekomstvisie Raamsdonk; vindt er versterking van de kleinstedelijke sfeer plaats in Geertruidenberg en wordt tot slot begonnen met het uitvoeren van de centrumontwikkeling Raamsdonksveer.

Tevens wordt met de VOG en BOM in 2008 een start gemaakt met de revitalisering van Dombosch, waardoor het vestigingsklimaat op het industrieterrein voor bedrijven wordt verbeterd.

Onderwijs

De eerder ingevoerde bezuiniging op de onderwijsbegeleidingsdienst wordt ongedaan gemaakt. Basisscholen De Schoof en de Wilsdonck worden uitgebreid, mede vanwege de toename van het inwoneraantal door het project Dongeburgh. Daarnaast komt er vervangende nieuwbouw voor de Peuzelaer.

Cultuur, recreatie en sport

De plannen voor de bibliotheek die voorzien in één hoofdvestiging en twee uitleenpunten worden verder uitgewerkt. Tevens komt er nader onderzoek naar het huidige en toekomstige gebruik van de Schattelijn en de Haven in samenspraak met de huidige gebruikers. Dit moet leiden tot een eindvisie over de bestaande accommodaties.

De gemeentelijke zwembaden blijven gehandhaafd.

Het college streeft er naar om in 2008 een plan te presenteren voor het realiseren van een jongerencentrum binnen de gemeente.

Er vindt een onderzoek plaats of het plassengebied aan de Oosterhoutseweg aangemerkt kan worden als recreatiegebied.

Tevens wil het college onderzoeken op welke wijze de gemeente kan stimuleren dat het toeristische verkeer voor de kern Geertruidenberg op de Statenlaan parkeert.

Sociale voorzieningen en werkgelegenheid

Om langdurige werkelozen een grotere kans te geven deel te nemen aan het arbeidsproces is een plan ontwikkeld om hen met behoud van uitkering klussen te laten verrichten en een opleiding te laten volgen. Er wordt een projectleider aangetrokken die in 2008 uitvoering aan dit plan moet geven.

Wet Maatschappelijke Ondersteuning

HHHfffaadfafet vierjarig beleidsplan van de Wet maatschappelijke ondersteuning is eind 2007 gereed. Daarin staat onder meer opgenomen dat komende jaren de mantelzorg en de vrijwilligers ondersteund gaan worden.

Volksgezondheid en milieu

Er wordt een buitengewoon opsporingsambtenaar aangesteld voor het toezicht op de milieuovertredingen.

Het college stelt met de woningbouwcorporaties een convenant op dat ertoe moet leiden dat er meer duurzaam gebouwd gaat worden. Bovendien worden voor de inwoners informatiefolders over duurzaam bouwen ontwikkeld.

Er komt een nota gemeentelijk klimaatbeleid waarin maatregelen en middelen worden opgenomen om op lokaal niveau het klimaat te verbeteren.

Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting

Aan het "Bouwen binnen strakke contouren" wordt in Dongeburgh en de pilot-locaties verdere uitvoering gegeven. Door nieuwbouw in combinatie met een ingreep in de bestaande woningvoorraad wil het college komen tot een afname van het aantal woningzoekenden, vooral als het gaat om starters en ouderen.

Er komt een nieuwe Structuurvisie, waarin de ruimtelijke ontwikkelingen voor de langere termijn in grote lijnen worden weergegeven.

Bij de ontwikkeling van de Centrumvisie worden de Keizersdijk, het Heereplein en 't Anker aangepakt. Medio 2008 zal er een concreet plan zijn voor de herontwikkeling van het centrum van Raamsdonksveer. Tevens krijgt de vestiging van een supermarkt in de Centrumvisie nadere aandacht.