Gemeente Den Haag

Op dinsdag 25 september vindt voor de tweede keer de Dag van de Haagse Ontmoeting plaats. De Dag van de Haagse Ontmoeting staat dit jaar in het teken van 'Hoffelijkheid in de hofstad'. Hoe bevorderen we hoffelijk gedrag in de stad? De ontmoeting met de bewoners in de eigen wijk, maar ook met stadgenoten en het stadsbestuur staan centraal.

Gedurende een hele week vinden allerlei activiteiten plaats in de stad. De meeste activiteiten vinden op 25 september plaats. Op die dag vindt er een speciale naturalisatieceremonie plaats. Ook wordt de Haagse Burgerschapsprijs uitgereikt. Een jury maakt een selectie uit alle activiteiten die vanuit het fonds Burgerschap zijn meegefinancierd. Haagse burgers bepalen uiteindelijk wie de Burgerschapsprijs ter waarde van 25.000 euro ontvangt. Verder wordt er een grote activiteit voor jong en oud georganiseerd op het Spuiplein. Daarnaast vinden er in de wijken verschillende bijeenkomsten en activiteiten plaats.

Hoffelijkheid
Veel activiteiten staan in het teken van 'Jong en Oud, hoffelijkheid in de Hofstad'. De activiteiten moeten bouwstenen opleveren om de hoffelijkheid in de stad te bevorderen. Wethouder Rabin Baldewsingh: "We gaan met alle Hagenaars de culturele diversiteit van de stad vieren en met elkaar werken aan een stad die schoon, sociaal en leefbaar is. Ik roep Hagenaars en hun organisaties op om op deze dag ontmoetingen met anderen te organiseren, zoals debatten of jongeren die voor oudere Hagenaars koken of een quiz over hoffelijkheid."

De gemeente Den Haag viert op dinsdag 25 september ook één jaar burgerschap in Den Haag. Precies een jaar geleden werd de nota Burgerschap gepresenteerd. De resultaten zijn merkbaar: er wordt hard gewerkt aan de verbetering van de sfeer, Hagenaars kunnen met activiteiten een beroep doen op de gemeente via het fonds Burgerschap. Inmiddels zijn er al zo'n 160 aanvragen gedaan. Ook is er het afgelopen jaar verschillende keren gediscussieerd in het café Burgerschap.