Technologie Stichting STW

Meer olie met waterafsluitende gel

dinsdag 11 september 2007

Oudere olievelden hebben vaak een verhoogde waterproductie waardoor het steeds moeilijker wordt olie op te pompen. Met een in water oplosbare chemische stof die reageert met water en aldus gelvormend het water afsluit, wordt dit tegengegaan. Onderzoeker Hein Castelijns schreef een experimenteel model dat de plaatsing en gelvorming in een oliereservoir voorspelt, wat kostenbesparend en opbrengstverhogend kan werken. Het model kan in de toekomst gebruikt worden door âfield operatorsâ bij olie- en gasvelden.

Castelijns bestudeerde in dit door STW gefinancierde project de manier waarop de gel wordt getransporteerd op een fundamenteel niveau. Hij deed experimenten met behulp van NMR/MRI (magnetische kernspinresonantie).

Gelvorming en model Met de NMR/MRI (magnetische kernspinresonantie) scanning tool mat hij hoe de processen in de gesteentes reageerden op de in water oplosbare chemische stof en hoe de gel gevormd werd. Daarnaast bracht hij het waterafsluitende vermogen van de gel in kaart.

Dit alles resulteerde in een model, waarmee realistische simulaties worden uitgevoerd op laboratoriumschaal. Het kan gebruikt worden als onderdeel van een uitgebreider model voor de planning van een gelbehandeling op reservoirschaal.

Promotie: 25 september 2007, Technische Universiteit Delft. Meer informatie bij: * Ir. Hein Castelijns mail@heincastelijns.nl

Promotoren: * prof.dr. P.K. Currie * prof.dr. S.M. Luthi * prof.dr. P.L.J. Zitha