Gemeente Den Haag

Op de dag van de Haagse Ontmoeting, op dinsdag 25 september, reikt Ella Vogelaar, minister van Wonen, Wijken en Integratie, de eerste Haagse Burgerschapsprijs uit. Deze prijs is nieuw ingesteld. De prijs gaat naar het beste initiatief om burgerschap in de stad te bevorderen. Haagse burgers bepalen wie de Burgerschapsprijs ter waarde van 25.000 euro ontvangt.

Met burgerschap wil de gemeente Den Haag het leefklimaat in de stad bevorderen. Burgerschap betekent dat mensen betrokken zijn bij hun buurt en hun stad, dat ze sociaal verantwoordelijk zijn voor elkaar en dat ze bereid zijn te willen investeren in de kwaliteit van hun leefomgeving. De gemeente Den Haag wil Hagenaars stimuleren om samen een vitale, leefbare en sociale stad te vormen, waarin culturele diversiteit wordt gewaardeerd en waaruit alle burgers kracht halen. Om dit doel te bereiken heeft de gemeente het Fonds Burgerschap in het leven geroepen. Met een subsidie van dit fonds kunnen Haagse burgers en instellingen burgerschapsactiviteiten organiseren.

Jury en prijs
De jury, onder voorzittersschap van oud-wethouder Constant Martini, heeft een selectie gemaakt uit alle activiteiten die vanuit het fonds Burgerschap zijn meegefinancierd. Uit de 170 ingediende plannen zijn de drie meest vernieuwende of inspirerende initiatieven genomineerd. Haagse inwoners bepalen welke genomineerde de Burgerschapsprijs wint. De winnaar ontvangt een bronzen beeld en 25.000 euro om het bestaande initiatief uit te bouwen of met een nieuw initiatief te komen. De twee andere genomineerde projecten ontvangen elk 2.500 euro.

Genomineerden
De jury heeft de volgende drie projecten genomineerd voor de Haagse Burgerschapsprijs. Het eerste project, het Pangea festival, is georganiseerd door Culture Clash4U. Het festival combineert dialoog en ontmoeting met diverse live-optredens zoals rap-battles, modeshows, cabaret en dansvoorstellingen. Bezoekers hebben op het festival ideeën ingeleverd die kunnen leiden tot een grotere betrokkenheid bij de samenleving.
Stichting Wijkberaad Laak Centraal heeft de Culturele week Laak 2007 georganiseerd, die kinderen, ouders, de school en de leefomgeving bij elkaar hebben gebracht. Het programma was een mix van innovatieve en traditionele elementen. Ruim 3.000 kinderen, ouders en docenten waren betrokken bij de activiteiten. Door de multiculturele samenstelling leren kinderen over elkaars cultuur en belevingswereld. In het derde project, de ontmoeting van het Nova College, worden leerlingen van diverse scholen met al hun verschillende culturele achtergronden in bij elkaar gebracht. In een sportweekend zijn verschillende activiteiten georganiseerd met een actieve rol voor de leerlingen. Met sport- en spelactiviteiten, een fietstocht en uitwisseling van elkaars culturele achtergronden zijn leerlingen nader tot elkaar gebracht.

Haagse burgers bepalen wie er wint
Haagse burgers kunnen tot 20 september op de drie genomineerde projecten stemmen en bepalen zo wie de Burgerschapsprijs wint. Burgers kunnen hun stem uitbrengen via www.dehaagseontmoeting.nl of via een bon in de Posthoorn. In een speciaal Café Burgerschap reikt minister Ella Vogelaar op de dag van de Haagse Ontmoeting de Burgerschapsprijs 2007 uit.

Meer informatie over de Burgerschapsprijs en de drie genomineerden vindt u op: www.dehaagseontmoeting.nl