Provincie Noord-Holland

Lezing over mysterieuze Adelbertus en Egmondse Abdij

18-9-2007

De Abdij van Egmond en de mysterieuze heilige Adelbertus zijn de onderwerpen van de laatste Oer-IJ-lezing, die dinsdag 25 september wordt gehouden in bezoekerscentrum De Hoep in Castricum.

Eric Cordfunke doet op dit moment onderzoek naar de overblijfselen van de graven van Holland, die in de middeleeuwen vanuit Egmond hun domeinen bestuurden en hun vijanden bevochten. Hij vertelt tijdens de lezing over het ontstaan van de abdij, over het leven van de heilige Adelbertus en over de eerste edelen van dit gebied.

Over Adelbertus, die leefde in de 8^e eeuw, gaat het verhaal dat bij het opgraven van zijn overblijfselen een geneeskrachtige bron werd gevonden. Het water uit die bron zou blinden genezen.

De provincie Noord-Holland bekijkt of de Abdij een provinciaal monument kan worden. Daarnaast komt er een plan voor een betere benutting van het abdijterrein voor educatie en toerisme.

Bijwonen van deze lezing, die om 19.30 uur begint, kost 5 euro per persoon, inclusief koffie/thee. Kaarten zijn verkrijgbaar via de websites www.schattenonderjevoeten.nl en www.pwn.nl/activiteiten. Kaarten bestellen kan ook via het boekingsbureau van De Hoep: 0900 79 66 288, bereikbaar op dinsdag en donderdag van 12.00 uur tot 13.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 11.00 uur.