Gemeente Rotterdam

In de week van 25 tot 28 september vergaderen alle vijf de vakcommissies van de gemeenteraad. Ook is er aan actualiteitenuur op donderdag 27 september, vanaf 14 uur in de raadzaal. Lees hieronder wat er op de agenda's staat.

Commissie Maatschappelijke Ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie

Dinsdag 25 september, 9.30 uur

De commissie debatteert over het uitvoeringsprogramma Gezond in de Stad. In dit kader had de commissie op 18 september jl. een externe oriëntatie waarbij zij diverse particuliere initiatieven heeft bezocht die lieten zien op welke wijze deze bijdragen aan een gezonde leefstijl, gezonde leefomgeving en betere psychische gezondheid op school, in de wijk en in de stad.

Ook bespreekt de commissie het raadsvoorstel ter afdoening van de motie waarin gevraagd wordt om een compensatieregeling voor Vervoer op Maat. Punten van bespreking zijn ook de brief van de wethouder met een reactie op het onderzoek van Fleur Jurgens Het Marokkanendrama en de (aanbesteding van de) huishoudelijke verzorging in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Tenslotte komt aan de orde de het concept-uitvoeringsprogrramma Emancipatie & Sociale Mobiliteit. v/m vooruit!.

Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport

Woensdag 26 september, 9.30 uur

De commissie bespreekt de beleidsvelden Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte, Sport en Recreatie uit de Tweede Bestuursrapportage 2007. Verder buigt de commissie zich over de nota Meer cultuur in de architectuur van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en de reactie van de wethouder op dit advies van de RRKC.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur

Woensdag 26 september, 14.00 uur

Bij de begrotingsbehandeling in november 2006 heeft de gemeenteraad een bedrag van 2,5 miljoen gereserveerd voor gratis schoolboeken vanaf het schooljaar 2006/2007. Aan de orde komt de brief van wethouder Geluk waarin hij de commissie laat weten hoe dit bedrag door schoolbesturen is verdeeld en waaraan het is besteed. Verder wordt de discussie voortgezet over de zorg rondom het meisje Gessica, waarover diverse inspecties deelrapporten hebben uitgebracht. Topt slot bespreekt de commissie de beleidsvelden Jeugd, Onderwijs en Cultuur uit de Tweede Bestuursrapportage 2007.

Commissie voor Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer

Donderdag 27 september, 9.30 uur

De commissie bespreekt de brief van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat aan de Tweede Kamer, waarin wordt aangegeven, dat de aanbesteding van het lokaal openbaar vervoer niet meer verplicht is in onder andere de Stadsregio Rotterdam. Ook komt de stand van zaken van de invoering van de OV chipkaart in het openbaar vervoer aan de orde. De commissie bespreekt de brief van wethouder Baljeu over het gebruik van de strippenkaart in de metro na 1 oktober 2007.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen

Donderdag 27 september, 20.00 uur

De commissie spreekt met het BurgerPanel Rotterdam over haar werkzaamheden in het afgelopen jaar, en over het onderzoek "Kunt u mij de weg op Rotterdam.nl vertellen, meneer/mevrouw?". De resultaten van het onderzoek worden betrokken bij de aansluitende bespreking van de halfjaarrapportage over dienstverlening van wethouder Baljeu. De commissie behandelt ook het plan van aanpak voor de uitvoering van het "generaal pardon". Dit plan van aanpak gaat over de afwikkeling van de nalatenschap van de oude Vreemdelingenwet.

Verder staat de motie Van den Berg op de agenda. Deze motie gaat over het zonder voorbehoud voltrekken van homohuwelijken door ambtenaren van de burgerlijke stand. Op verzoek van de SP-fractie wordt ook gesproken over geweld tegen homoseksuelen. Tenslotte staan de rapportage over bestuurlijke samenwerkingsverbanden en de Tweede Bestuursrapportage 2007 van het college geagendeerd.

Actualiteitenuur gemeenteraad

Donderdag 27 september, 14.00 uur, raadzaal

De onderwerpen zijn donderdagochtend na 10.00 uur bekend.

Bron: Griffie, 20-09-2007