Eerste Kamer der Staten Generaal

Eerste Kamer: samenwerken in EU bij bestrijding criminaliteit

vrijdag 21 september 2007

In de vergadering van 25 september buigt de Eerste Kamer zich over de invoering van een Europees besluit de samenwerking bij de bestrijding van criminaliteit tussen de landen van de EU te verbeteren door het wederzijds erkennen van geldelijke sancties.
Het beginsel van wederzijdse erkenning is de hoeksteen van deze strafrechtelijke samenwerking. Het beginsel houdt in dat het bestaan van verschillen in nationale wetgeving weliswaar wordt erkend, maar dat deze niet aan de strafrechtelijke samenwerking in de weg mogen staan. Over de verschillen moet worden heengestapt ten behoeve van de strafrechtelijke samenwerking.

Betere samenwerking
Bij de traditionele wederzijdse rechtshulp is het recht van de aangezochte staat in belangrijke mate bepalend voor het antwoord op de vraag of de verzochte bijstand kan worden geleverd. Bij wederzijdse erkenning is juist uitgangspunt dat het recht van de uitvaardigende lidstaat in beginsel bepalend is voor te verlenen samenwerking. Dit uitgangspunt leidt ertoe dat de mogelijkheden om de gevraagde bijstand te weigeren worden teruggedrongen.

Sancties
Er zijn vier verschillende soorten geldelijke sancties: 1. de geldboete; 2. schadevergoeding aan een slachtoffer; 3. betaling van een geldbedrag aan een slachtofferfonds en 4. proceskosten.

Woordvoerders
De Tweede Kamer heeft op 10 april van dit jaar met algemene stemmen het wetsvoorstel aangenomen. Voor de Eerste Kamer ermee instemt, gaan de senatoren mevrouw Broekers-Knol (VVD), mevrouw Lagerwerf-Vergunst (CU), Van de Beeten (CDA), mevrouw Westerveld (PvdA), mevrouw Böhler (GroenLinks) en Kox (SP) in debat met minister Hirsch Ballin van Justitie.
In een tweede debat op dinsdag 25 september verdedigt staatssecretaris De Jager van Financiën een pakket maatregelen dat erop is gericht misbruik van belastingen, sociale zekerheid en subsidies tegen te gaan. De senatoren Leijnse (PvdA), Biermans (VVD), Essers (CDA) en Reuten (SP) kruisen de degens met de staatssecretaris. In de Tweede Kamer heeft de SP in februari van dit jaar tegen de maatregelen gestemd.
Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.