Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Nieuw rijexamen vanaf 1 januari 2008 ingevoerd

Nieuwsbericht | 25-09-2007

Minister Eurlings van het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft ingestemd met de opzet van het CBR voor het vernieuwde rijexamen voor de personenauto.

Het examen wordt vanaf 1 januari 2008 geleidelijk ingevoerd en is bedoeld om het ongevallencijfer onder beginnende bestuurders omlaag te brengen. Nieuwe rijbewijsbezitters hebben een veel hoger ongevalrisico dan ervaren automobilisten. Het nieuwe rijexamen is in opdracht van Verkeer en Waterstaat door het CBR ontwikkeld om de verkeersveiligheid in het algemeen en veilig rijgedrag van beginnende bestuurders in het bijzonder te verbeteren. De afgelopen jaren zijn er al specifieke maatregelen genomen voor de beginnende bestuurder, zoals de invoering van een beginnersrijbewijs en strengere alcohollimieten.

Vanaf 2008 worden aspirant-automobilisten nadrukkelijker opgeleid en geëxamineerd in zelfstandig rijden, gevaarherkenning, file rijden en milieubewust rijgedrag. Die elementen hebben geleid tot nieuwe examenonderdelen. Deze zijn in de bijbehorende factsheet toegelicht. In de nieuwe opzet staat de eigen verantwoordelijkheid van de aankomende bestuurder centraal.
Het vernieuwde examen is in nauwe samenwerking met onderzoekers, de rijschoolbranche en verkeersorganisaties tot stand gekomen. De kosten van het theorie- en praktijkexamen blijven gelijk.

Voor de invoering van het praktijkexamen is een overgangsperiode van drie maanden uitgetrokken. In die periode mag een kandidaat zowel het oude als het vernieuwde model doen. Vanaf 1 april 2008 neemt het CBR alleen nog het examen-nieuwe-stijl af.
De komende vier weken informeert het CBR de zesduizend rijscholen over de inhoud van het nieuwe theorie- en praktijkexamen, onder meer via zes symposia verspreid over het land.

Ook in het nieuwe theorie-examen dat 1 januari 2008 ingaat, wordt nadrukkelijker getoetst op verkeersinzicht en gevaarherkenning. Kandidaten voor het B-examen krijgen daartoe acht seconden lang foto's van risicosituaties te zien. Zij moeten aangeven of zij zouden remmen, het gas loslaten of niets doen. De fotovragen tellen aanvankelijk niet mee voor de uitslag. Dit om de branche en de kandidaten te laten wennen aan de wijzigingen. Medio 2008 neemt het aantal fotovragen toe; dan tellen zij wel mee. Ook worden er nieuwe inzichtvragen toegevoegd aan het theorie-examen en wordt er aandacht besteed aan het onderdeel file rijden. Het onderdeel file rijden sluit aan bij de publiekscampagnes waarmee automobilisten worden geïnformeerd over het gewenste gedrag in de files.

Proefexamens onder honderden kandidaten, instructeurs, examinatoren en ervaren bestuurders hebben de afgelopen maanden uitgewezen, dat het vernieuwde rijexamen goed onderscheid maakt tussen kandidaten die zelfstandig, veilig en verantwoord rijden en nieuwe automobilisten die dat niet beheersen. Ervaren rijbewijsbezitters constateerden, dat de nieuwe elementen in het examen de onderdelen zijn die zij door rijervaring hebben moeten leren. Bovendien was het enthousiasme over de nieuwe opzet groot. Zo prezen veel kandidaten het eigen initiatief dat de nieuwe opzet biedt. Mede daardoor leerden zij sneller en bleef het aantal rijlessen hetzelfde als bij de oude praktijkopleiding. Over een jaar worden de resultaten geëvalueerd.

Meer informatie


* factsheet nieuw rij examen
25-09-2007 | Pdf-document, 13 kB