Ondernemers zijn inningkantoren muziekheffingen zat

25/09/2007 09:27



VNO-NCW



DEN HAAG, 25 SEPTEMBER 2007 - Cafés, restaurants, winkels en verzorging- en bejaardentehuizen wijzen de al maar uitdijende organisaties die steeds méér geld komen ophalen voor het gebruik van muziek of films de deur. Prijsstijgingen voor muziekgebruik met meer dan 100 procent (!) en dubbelbetalingen zijn voor ondernemers de grootste ergernissen over deze inningkantoren van auteursrechten, zoals Buma en Sena. Die komen alle twee langs om de rechten voor het draaien van een cd'tje te innen.

Het gebrek aan doorzichtigheid in de tarieven die deze monopolisten opleggen loopt zo hoog op dat er volgens de voorzitters Bernard Wientjes en Loek Hermans van ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland sprake is van een heuse opstand van ondernemers tegen de heffingen.

Inmiddels worden acties voorbereid. Getroffen branches gaan de inningkantoren bewerken, terwijl ondernemers zullen worden opgeroepen tot een brieven- en mailbombardement, ook richting parlement.

Wientjes en Hermans vragen de overheid in te grijpen. Uiteindelijk moeten ondernemers helemaal verlost worden van deze rompslomp en moet de overheid de uitbetaling van de rechten overnemen, zeggen ze. Wientjes en Hermans erkennen volledig het recht van auteurs, filmmakers en musici om geld te ontvangen voor het gebruik van hun werk.

In een brief aan de ministers Hirsch Ballin (justitie) en Van der Hoeven (economische zaken) schrijven ze dat de maatregelen die nu al worden genomen niet ver genoeg gaan. Het gaat om tijdelijke bevriezing van de heffing op bijvoorbeeld cd en dvd, uitbreiding van toezicht en een nota over auteursrecht en innovatie. Dat is veel te weinig, zeggen de ondernemersvoormannen.

De beide voorzitters pleiten alvast voor een 'finale oplossing', door heffingen te fiscaliseren of uit de algemene middelen te betalen, zoals bij de kijk- en luistergelden het geval is. De lasten en ergernissen voor de ondernemer verdwijnen dan achter de horizon en auteurs en anderen krijgen hun vergoeding uit een fonds, dat wordt gevuld uit de algemene middelen.

Voor het zover is, moet er volgens Wientjes en Hermans een 'toezichthouder met tanden' komen die controle op tarieven en de opbouw daarvan krijgt, evenals één uitvoeringsorganisatie. Hierdoor neemt de rompslomp voor de ondernemer af, wordt de uitvoering goedkoper en kan fors worden gesneden in de overhead bij de inningkantoren. Het bespaarde geld kan terug naar de ondernemers.





http://www.vno-ncw.nl