Gemeente Zoetermeer

Kinderen in Palenstein gaan aan de slag met Zo wil ik wonen 2

Zo wil ik wonen 2 Zo wil ik wonen 2 Zo wil ik wonen 2

Met bouwen, metselen en fotograferen is bij de brede wijkschool in Palenstein het startschot gegeven voor de projectweken Zo wil ik wonen 2. Van 17 tot en met 28 september leren de kinderen van alles over wonen en hoe ze zich op positieve manier kunnen inzetten voor hun wijk. Op 27 september houden de basisscholen De Achtsprong, De Meerpaal en Prins Bernhardschool van 18.00 tot 19.00 uur open dag, zodat ouders en andere belangstellenden de resultaten van Zo wil ik wonen 2 kunnen bewonderen.

De kinderen nemen net als vorig jaar deel aan allerlei activiteiten:

Ze brengen op 27 september een bezoek aan een beheerder van een van de flatgebouwen. Hier krijgen ze uitleg over het schoon en heel houden van de flat, over veiligheid en waarom er cameras hangen. Daarna gaan ze zelf aan de slag met de leefregels. In de flat aan de Van Cleeflaan leggen medewerkers van Vestia Zoetermeer uit wat het project leefstijlen inhoudt en waarom Vestia ervoor heeft gekozen om haar flats niet te slopen.

Fun Science is op school gekomen met het programma Architectuur versus natuur. Kinderen van de groepen 3 en 6 leerden spelenderwijs het belang van wetenschap en de invloed hiervan op de wereld om ons heen.

Alle kinderen kunnen aan de slag met echte minibakstenen, metseltroffels, kunststoframen, dakpannen en schoorstenen en bouwen zo prachtige bouwwerken. Er zijn ook grote bouwmaterialen voor het bouwen van een droomhuis, toren, brug of een Palenstein kasteel.

De hoogste groepen zijn met een camera de wijk ingegaan en maken in tweetallen een fantasieverhaal. Het resultaat komt in een plakboek en is te zien tijdens de open dag.

De architect van het brede schoolcomplex heeft met de manager ontwikkeling van De Goede Woning op school uitgelegd wat wordt opgeknapt in de wijk, waarom er gesloopt wordt en wat hiervoor terug komt.

De kleuters zijn in het Vrije Tijds Centrum (VTC) gaan knutselen, kastelen bouwen en er was een sport uitleen.

De video Terugblik Zoetermeer toont hoe Zoetermeer veranderde van een dorp in een stad. Bovendien ligt het boek de gave stad op iedere school ter inzage in de bibliotheek. Het boek toont hoe bijzonder er gebouwd is in Zoetermeer.

Het historisch genootschap zal binnenkort over de geschiedenis van Palenstein vertellen en samen met de leerlingen een stadswandeling maken door het oude centrum.

Gedurende de projectweken liggen er kleurplaten op de scholen. De plaatjes sluiten aan bij het thema van de projectweken wonen en woonomgeving .

Het project Zo wil ik wonen valt binnen Palenstein Leeft!. De drie woningcorporaties De Goede Woning, Vestia, Vidomes en de gemeente Zoetermeer ondersteunen het project.