Investeren in werknemers grootmetaal om doemscenario af te wenden

25/09/2007 09:46



FNV Bondgenoten



PERSBERICHT

Utrecht, 25 september 2007
FNV Bondgenoten: werkgevers grootmetaal moeten investeren in werknemers om doemscenario af te wenden

Woensdag 26 september starten de cao-onderhandelingen voor de grootmetaal. FNV Bondgenoten heeft in zijn voorstellenbrief werkgevers opgeroepen te investeren in de werknemers. Niet alleen door een structurele loonsverhoging van 3,5% maar ook door forse investeringen in de opleiding en ontwikkeling van werknemers.

"Alleen zo kan de branche aantrekkelijk blijven", aldus Jos Brocken, cao-onderhandelaar bij FNV Bondgenoten. "Het tekort aan vakbekwame mensen in de grootmetaal begint zo nijpend te worden, dat de werkdruk ernstige vormen aanneemt. Sommige bedrijven laten zelfs orders voorbij gaan omdat er gewoonweg te weinig technisch personeel is. Dat is slecht voor de werknemer, de branche en het innovatievermogen van de grootmetaal."

De afgelopen drie jaar zijn de lonen structureel met 3% gestegen. Naast alle prijsstijgingen en lastenverzwaringen heeft dit bij veel werknemers geleid tot koopkrachtdaling. Dit staat in schril contrast met de beloningen van de bestuurders van bedrijven. Met een aantrekkende economie en een toenemende vraag naar technisch personeel is het - volgens FNV Bondgenoten - hoog tijd dat werkgevers de branche aantrekkelijker maken. Brocken: "Momenteel stevenen we af op een doemscenario. Het uitblijven van een verbetering van de arbeidsvoorwaarden en daadwerkelijke investeringen in opleiding en ontwikkeling leiden tot een leegloop van gekwalificeerd personeel. Als deze trend blijft voortduren, komt de continuïteit van bedrijven in de metalektro in gevaar."

De cao voor de grootmetaal (metalektro) geldt voor circa 180.000 werknemers.