over zwijggeld voor de ouders van een slachtoffer van mishandeling

Antwoorden op kamervragen van Agema over zwijggeld voor de ouders van een slachtoffer van mishandeling

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2795235

24 september 2007

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op Kamervragen van het Kamerlid Agema over zwijggeld voor de ouders van een slachtoffer van mishandeling (2060723700).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht dat er zwijggeld is geboden aan de ouders van een slachtoffer van mishandeling in de gehandicapteninstelling 's Heeren Loo? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Klopt het dat de ouders van het slachtoffer zwijggeld is geboden? Zo ja, deelt u de mening dat dit sterke afkeuring verdient, en dat tot op de bodem uitgezocht moet worden wat er precies in 's Heeren Loo met bewoner J.U. is gebeurd?

Antwoord 2
Ik heb over deze kwestie informatie ingewonnen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bij de IGZ is niets bekend over het aanbieden van zwijggeld aan de ouders.
Wel is de IGZ bekend dat de ouders een schadevergoeding hebben geëist en dat deze schadevergoeding hen, na een klachtprocedure, is toegekend.

De bewoner J.U. woont sinds 2006 niet meer bij 's Heeren Loo in Ermelo.
Naar aanleiding van de mishandeling van mevrouw S is een onderzoekscommissie ingesteld die enerzijds de feitelijke toedracht van het gebeurde heeft achterhaald en voorts de daarop van invloed zijnde onderliggende processen en condities heeft blootgelegd. Op basis van de bevindingen is besloten om alle woningen te evalueren in het licht van dit rapport. Naar aanleiding hiervan lijkt het mij niet nodig de toedracht rond de casus J.U. uitgebreid te laten onderzoeken.