Merendeel Nederlanders staat achter overheidssteun topsport

25/09/2007 10:40



Newcom Research & Consultancy BV



Nederland streeft naar een positie bij de beste tien sportlanden ter wereld. Dit streven is opgenomen in de vorige week gepresenteerde rijksbegroting van Sport. Het merendeel van de Nederlanders blijkt zich wel te kunnen vinden in deze 'sportieve' plannen van het kabinet. Driekwart van de Nederlanders is van mening dat topsport in Nederland positief bijdraagt aan ons nationale imago in binnen- en buitenland en 55 procent van de Nederlanders is blij dat de overheid topsport in Nederland wil stimuleren. Dit blijkt uit onderzoek dat Newcom Research & Consultancy (www.newcomresearch.nl) onlangs heeft uitgevoerd onder haar landelijke opiniepanel MijnOpinie.nl.

Groot deel Nederland hecht belang aan mondiale topsport top-10 plek Het kabinet trekt de komende jaren een constant bedrag van ruim 27 miljoen euro uit voor de topsport met als doel een plaats voor Nederland in de mondiale top-10. Na de presentatie van de kabinetsplannen is er op vele terreinen kritiek geuit. Een vijfde van de Nederlanders vindt het (zeer) onbelangrijk, dat Nederland qua topsport in de mondiale top 10 presteert. Daartegenover staat een grote groep (44 procent), die deze ambitie (zeer) belangrijk vindt. Bovendien geeft 53 procent aan het er niet mee eens te zijn, wanneer gesteld wordt dat overheidsgeld nooit naar topsport zou moeten gaan. Iets meer dan 20 procent is het wel met deze stelling eens. Het belang van topsport wordt breed gedragen door zowel mannen als vrouwen, waarbij iets meer mannen dan vrouwen (48 procent versus 40 procent) de mondiale top 10 positie (zeer) belangrijk acht.

Topsport draagt bij aan het imago van Nederland
Het kabinet voorziet dat de topsport in Nederland symbool staat voor ambitie, een bron van ontspanning is en bijdraagt aan ons nationale imago in binnen- en buitenland. Op al deze gebieden is een merendeel van de Nederlandse bevolking het eens met deze visie op topsport. Driekwart van de Nederlanders is van mening dat de topsport in Nederland positief bijdraagt aan ons nationale imago in binnen- en buitenland. Zes van de tien Nederlanders (61 procent) is het er (zeer) mee eens, dat topsport in Nederland symbool staat voor ambitie.

Over het onderzoek
Aan de peiling - die in september 2007 online is uitgevoerd - hebben 1412 panelleden meegedaan. De onderzoeksgroep vormt een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking vanaf 18 jaar. Het onderzoek is uitgevoerd via het landelijk opiniepanel van www.MijnOpinie.nl, onderdeel van Newcom Research & Consultancy B.V. (www.newcomresearch.nl).





http://www.newcomresearch.nl/