GroenLinks

GroenLinks vraagt actie tegen dictatuur Birma

25 september 2007

GroenLinks vraagt de Nederlandse regering om de demonstranten in Birma te steunen. De militaire dictatuur in Birma moet onder druk worden gezet om af te zien van dreigementen en geweld.

De protesten in Birma (Myanmar) tegen de militaire dictatuur groeien met de dag. De boeddhistische monniken werden gisteren vergezeld door zon 100.000 andere demonstranten. De demonstranten vragen de internationale gemeenschap om steun. Die steun moet de Nederlandse regering voluit geven. Spoed is nodig, want het Birmese leger dreigt gewelddadig in te grijpen.

De Birmese bevolking leeft al 45 jaar onder een wrede dictatuur. De groeiende demonstraties zijn een hoopvol teken van verzet. Het is daarom van groot belang dat de internationale gemeenschap nu haar steun verleent aan de democratische beweging in Birma. Er moet alles aan worden gedaan om te voorkomen dat de militaire junta ook deze demonstraties met bruut geweld de kop indrukt.

De internationale gemeenschap moet grote druk uitoefenen op het militaire regime in Birma. Het regime dient de mensenrechten en democratie te respecteren en dus de demonstraties toe te staan. Bovendien moet Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi worden vrijgelaten. GroenLinks vraagt de Nederlandse regering om daar zelfstandig actie voor te ondernemen en doet daarvoor een verzoek bij de regeling van werkzaamheden in de Tweede Kamer. Bovendien vragen wij de regering om zich in te zetten voor actie van de Verenigde Naties. De VN Veiligheidsraad dient in te grijpen en er moet een resolutie worden aangenomen tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die deze week plaatsvindt in New York.

Mariko Peters