GroenLinks in de Europese Unie


----------
From: GroenLinks-NL
Sent: 25 September 2007 10:25
Subject: PERSBERICHT Stel paal en perk aan het spelen met veiligheid

PERSBERICHT

Maatregelen tegen gevaarlijk speelgoed

Stel paal en perk aan het spelen met veiligheid

Straatsburg, 25 september 2007 - GroenLinks roept de Europese Commissie vandaag op strenger te op te treden tegen speelgoedfabrikanten, die onveilig speelgoed op de markt brengen. Ook dient er veel strenger gecontroleerd te worden. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk vindt dat de grootschalige terugroepacties van Chinees speelgoed in de afgelopen maanden aantonen dat de huidige aanpak niet werkt. Volgens hem beheerst de industrie de controle van speelgoed en dat is geen goede basis om bijvoorbeeld de aanwezigheid van giftige stoffen in speelgoed te voorkomen.

In de eerste acht maanden van 2007 waren er al bijna evenveel meldingen van gevaarlijke producten als in heel 2006. Volgens Lagendijk is de controle op speelgoed onvoldoende om de veiligheid te garanderen en worden kinderen op dit moment aan onverantwoord hoge risico´s blootgesteld.

De huidige speelgoedrichtlijn, die na 1988 nauwelijks nog gewijzigd is, bevat onvoldoende waarborgen voor de veiligheid van kinderen, vindt Lagendijk. "De bestaande richtlijn is te vrijblijvend. Op dit moment hebben fabrikanten van speelgoed veel te veel macht bij het opstellen van veiligheidsstandaarden. Dat moet echt anders. De Europese Commissie en de lidstaten moeten voortaan toezien op de veiligheid en niet de fabrikanten."

De Groenen dienen vandaag een motie in die oproept om de bestaande speelgoedrichtlijn te herzien en strenger op te treden als bedrijven in strijd met de richtlijn handelen. Totnogtoe kreeg geen enkel bedrijf een boete voor het op de markt brengen van schadelijk speelgoed. De Groenen vinden dat onacceptabel.

Ook pleiten de Groenen voor een totaalverbod op schadelijke stoffen in speelgoed. Lagendijk: "Je moet niet willen spelen met veiligheid. Kankerverwekkende stoffen en stoffen die onvruchtbaarheid veroorzaken horen simpelweg niet in speelgoed thuis. We moeten kinderen daartegen beschermen. Strenge controles vooraf moeten ervoor zorgen dat speelgoed dat in de winkel terecht komt ook echt veilig is."


---------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel

Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa