Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: 'Principes redden geen mensenlevens'

25 sep 2007 | De VN hanteert het principe dat de internationale gemeenschap niet aan de zijlijn moet staan als landen hun bevolking niet kunnen of willen beschermen tegen grootschalige mensenrechtenschendingen. Dat principe moet in de praktijk worden uitgewerkt, vindt minister Verhagen.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) zei dit maandag tijdens een discussiebijeenkomst in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. In 2005 werd het principe van 'responsibilty to protect' (R2P) aanvaard door de Verenigde Naties. 'Maar principes redden geen mensenlevens,' aldus de minister. 'Ik wil helpen het principe in de praktijk handen en voeten te geven.'

Aan de discussie namen een aantal internationale sleutelfiguren op dit gebied deel: de Franse minister van Buitenlandse Zaken Kouchner, zijn Rwandese ambtgenoot Murigande, de speciaal adviseur van de VN secretaris-generaal voor de preventie van genocide Deng en de directeur van de International Crisis Group Evans. De deelnemers wisselden gedachten uit over de implicaties van R2P. Op welke situaties is dit principe precies van toepassing? En hoe kan er een effectief politiek antwoord worden gegeven wanneer een regering haar bevolking niet beschermt?

Begin 2008 opent het Global Center for R2P in New York zijn deuren. Deze onafhankelijke denktank buigt zich over de uitwerking van R2P. Nederland draagt 250.000 euro bij aan de oprichting ervan.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl