Gemeente Helmond


Muurschilder uit Nicaragua

Bijzondere muurschildering in het Dr Knippenbergcollege

De Nicaraguaanse kunstenaar Jafeth Escalante Morales maakt in de week van 24 tot 29 september samen met leerlingen van het Knippenbergcollege een muurschildering in de school.

Muurschilderen is in Nicaragua een veel voorkomende vorm van kunst. Het wordt gedaan om een speciale boodschap over te brengen, iets te benadrukken of om mensen ergens van te overtuigen. Het aanbrengen van een muurschildering is een proces waaraan vaak een hele groep deelneemt en een sterk educatief karakter heeft.

Verenigde Naties

De muurschilderingen van dit jaar brengen de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties onder de aandacht. Er werden toen afspraken gemaakt om o.a. armoede en honger in 2015 uitgeroeid te hebben, of ziekten als malaria en aids te stoppen.

Alle kinderen naar school

Zo wordt in Helmond gekozen voor het doel: In 2015 gaan overal alle kinderen naar school. Dat is het centrale thema. In lessen en bijeenkomsten komt Nicaragua en vooral het onderwijs en de problematiek van het analfabetisme aan de orde. Leerlingen worden door de kunstenaar uitgenodigd het thema voor te bereiden en ontwerpen aan te leveren. Samen met hem gaan ze dan aan het werk om een grote muurschildering aan te brengen. Docenten en burgemeester Jacobs van Helmond, zullen hierbij aanwezig zijn. De burgemeester bezocht onlangs Nicaragua en was getroffen door de armoede van het land,

Speciale band

Nederland en Nicaragua hebben een speciale band. Al sinds de jaren tachtig, toen in het zeer arme Nicaragua een harde bevrijdingsoorlog verwikkeld was, zijn er 18 stedenbanden. Daarbij zijn gemeenten en particuliere organisaties betrokken. Ook tussen Helmond en San Marcos bestaat al 20 jaar zon vriendschapsband. Het Knippenbergcollege heeft altijd veel ondernomen in dat kader. Culturele uitwisselingen tussen Nederland en Nicaragua vinden regelmatig plaats, zoals ook deze muurschilderactiviteiten

Muurschilder

Jafeth Escalente Morales is 28 jaar. Als jongen van elf jaar was hij al bij het muurschilderen betrokken. Hij is nu educatief medewerker van een sociaal culturele organisatie in Nicaragua. In dat verband werkte hij ook al een aantal keer in Europa. Samen met nog een andere muurschilder uit Nicaragua trekt een aantal weken langs 14 Nederlandse steden, die een band hebben met hun land.