Productschap Margarine


Home
25.09.2007

Verankering Arbeid bij productschappen

De productschappen gaan meer aandacht besteden aan de factor arbeid. Ook leveren de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond een intensievere bijdrage aan gezamenlijke projecten. Dit volgt op afspraken in het kader van Verankering Arbeid.

Een van de afspraken is dat meer productschappen meewerken aan de inhoud en uitgave van deze nieuwsbrief. De 16e editie van de Nieuwsbrief Arbeid verschijnt daarom in een nieuw jasje. Ook zullen voortaan meer mensen de nieuwsbrief ontvangen. Zo komen de productschappen tegemoet aan de wens van hun vakbondsbestuurders om de achterban beter te informeren over hun activiteiten in de productschappen. Bovendien blijven bestuurs- en kaderleden van de vakbonden op de hoogte van ontwikkelingen die direct voor werknemers in de aangesloten bedrijven van belang zijn.

De Nieuwsbrief Arbeid bevat informatie over ontwikkelingen in wet- en regelgeving, sectorontwikkelingen, projecten waarbij de vakbonden betrokken zijn en andere zaken op sociaal gebied. Werknemers in de food- en nonfood-sectoren krijgen zo eens in de zes à acht weken korte, toegespitste artikelen voorgeschoteld. Vaak zijn er verwijzingen naar meer informatie en oorspronkelijke documenten op internet voor degene die zich verder in een onderwerp willen verdiepen. Informatie over algemene sociale wetgeving zoals WIA, WAO of over CAO- of loononderhandelingen maakt geen deel uit van de inhoud. Dit wordt via andere media gecommuniceerd.

De nieuwsbrief draagt bij aan het vergroten van de betrokkenheid van de vakbonden bij de productschappen. Naast dit doel moet Verankering Arbeid beleidsontwikkeling op het terrein van arbeid in de agrifoodsectoren stimuleren. Sectoranalyses zullen de kennis over de agrifoodsectoren en de werkgelegenheid daarin vergroten en verbeteren. Gesignaleerde trends en ontwikkelingen zullen de basis zijn voor samenhangende (beleids)visies op de sectoren en de vertaling daarvan voor de belangenbehartiging van werknemers. Verankering Arbeid omvat verder onder meer projecten voor levensfasegericht personeelsbeleid en de ontwikkeling van arbocatalogi.