Politie Amsterdam-Amstelland



Hoofd communicatie Peter van der Maat

Pers- en externe voorlichting 020 - 559 36 80 Remco Gerretsen Rob van der Veen Ron Moes Gerard Vrooland Leo Dortland Sita Koenders

E-mail: pers@amsterdam.politie.nl Website: www.politie-amsterdam-amstelland.nl



3 Arrestaties na overval Praam / Amstelveen (25/09/07)

Maandagmorgen 24 september, rond acht uur, werd op de Weesperzijde de laatste van drie verdachten van een overval in een woning aangehouden. De overval had plaatsgevonden op 11 april 2007 in een woning aan de Praam in Amstelveen. Een van gestolen sieraden werd teruggevonden bij een Bank van Lening.

Twee daders hadden op 11 april rond tien uur, met een smoes aangebeld en waren vervolgens de woning binnengedrongen. Het slachtoffer, een alleenstaande invalide vrouw, werd door hen omver gelopen en kwam ten val. Zij werd gekneveld en haar mond werd afgeplakt met tape, waardoor haar ademhaling werd bemoeilijkt.

De daders hebben geld, sieraden en diverse pinpassen buitgemaakt. Het slachtoffer zag kans om de aandacht te trekken van een toevallig passerende thuishulp van de buren. Die belde vervolgens de politie.

Het ingestelde onderzoek leek aanvankelijk op niets uit te lopen.

Op 19 april 2007 vond een vergelijkbare overval plaats in een woning op het Ijplein. In de loop van dit onderzoek zijn 3 verdachten aangehouden.

Het in september 2007 opgerichte overvallen team van district Zuid, betrok de Ijplein-overval in haar onderzoek.

Tijdens verhoren werd duidelijk dat twee aangehouden verdachten, ook verantwoordelijk waren voor de overval op de Praam.

Een derde verdachte kon gisteren worden aangehouden.

Het slachtoffer heeft een van de sieraden, die een grote emotionele waarde heeft, inmiddels terug. De verdachten zijn 16, 18 en 22 jaar en komen allen uit Amsterdam. De verdachten bevinden zich in voorlopige hechtenis.


Zwaargewonde na steekpartij / Haardstee (25/09/07)

Maandagavond rond halfzeven raakte een 37-jarige man zwaargewond bij een steekpartij op Haardstee. Het slachtoffer was een broer van een medewerker van het GVB, die werd bedreigd door een vijftal jongens. Hij was zijn broer te hulp geschoten. De jongens waren even daarvoor door de GVB-medewerker in de metro aangesproken op hun gedrag. Buiten station Bijlmer ontstond een handgemeen, waarbij de broer tussenbeide kwam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen aan zijn arm en hand opgenomen in het ziekenhuis. Rechercheurs van Bureau Opsporing van district Oost onderzoeken de zaak.

Disclaimer & copyright Politie Amsterdam-Amstelland