Ingezonden persbericht


Uurtarieven vrouwen hoger, mannen vaker ontevreden

Het gemiddelde uurtarief van zelfstandigen is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit jaarlijkse onderzoek naar uurtarieven van de Prijzen & Tarievengids. Opvallend is de stijging bij vrouwen. Voor het eerst vragen vrouwen een hoger uurtarief dan mannen. Het gemiddelde uurtarief dat vrouwelijke zelfstandigen vragen bedraagt 57,21 het gemiddelde tarief van mannen bedraagt 56,15

Van de mannen is bijna een vijfde ontevreden over de hoogte van het uurtarief, bij de vrouwen is dat tien procent. De helft van alle respondenten vind zijn of haar tarief hoog genoeg en de rest weet het niet. In de Prijzen & Tarievengids worden drie soorten tarieven vermeld, laag, midden en hoog. Inmiddels bevat de gids tarieven van 150 verschillende beroepsgroepen. Zelfstandigen en freelancers kunnen daarmee zelf bepalen of ze door ervaring, opleiding of leeftijd hoger of lager moet zitten met het tarief. De hoge en lage bedragen zijn afkomstig uit de tarieven-enquête waar ruim 1500 mensen aan mee hebben gewerkt.

Niet alle tarieven gestegen

Over het algemeen zijn de tarieven ten opzichte van vorig jaar gestegen. Alleen de tarieven in de bouw stegen minder hard, dit ondanks de sterke economie. Kennelijk heeft de toegenomen concurrentie op deze markt effect op de tarieven. Het aantal ZZP'ers in de bouw is sterk toegenomen, dit heeft waarschijnlijk gevolgen gehad voor de prijzen van de zelfstandigen. Het gemiddelde uurtarief van ondernemers is nu 56,87 In de bouw zijn de tarieven duidelijk lager. Uit de enquête blijkt ook dat het uurtarief van deeltijdondernemers lager ligt dan dat van hun fulltime collega's. Parttime ondernemers hebben vaak lagere kosten en kunnen daardoor lager uurtarieven vragen. Of dat verstandig is is overigens twijfelachtig.

Motieven

Vrijheid is voor de meeste starters het belangrijkste motief. Mannen beginnen daarnaast vaker als zelfstandige vanwege 'de kansen om meer geld te verdienen dan in loondienst' terwijl vrouwen 'het indelen van hun tijd' als belangrijk voordeel van het zelfstandige bestaan zien. In Opvallend is het gegeven dat het percentage startende vrouwen duidelijk afneemt na 45 jaar terwijl het percentage startende mannen dan nog steeds hoger is.

Starters te optimistisch over uurtarief

Uit de enquête blijkt ook dat ondernemers die nog moeten gaan starten gemiddeld een uurtarief willen vragen van 55 euro. In de praktijk krijgen ondernemers en freelancers die net begonnen zijn gemiddeld 49 euro per uur. Pas een of twee jaar na de start krijgen de meeste ondernemers het bedrag dat ze verwachtten toen ze begonnen.

Hoco tarieven media

De NMA verbiedt beroepsverenigingen om richtlijnen te geven voor uurtarieven. Hierdoor komen een aantal initiatieven in de knel. De omroepen en tv-producenten hebben lange tijd richtlijnen gebruikt voor de beloning van freelance omroeppersoneel. Dit had voordelen voor de freelancers omdat ze daarmee iets sterker stonden tegenover de veel machtiger omroepen. Uit angst voor de NMA is deze HOCO regeling niet meer actueel en is de lijst niet meer openbaar. De redactie van de Tarievengids heeft op basisi van verschillende bronnen een eigen lijst samengesteld van uurtarieven voor omroepfreelancers waardoor er toch enig houvast is.

----------