College van Beroep voor het bedrijfsleven

rechtspraak

Beroep Broadcast tegen marktanalysebesluit doorgifte analoge radiosignalen gegrond

Den Haag, 25 september 2007 - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vandaag het beroep gegrond verklaard dat was ingesteld door Broadcast NewCo Two B.V. (Broadcast) tegen het besluit waarin OPTA verschillende markten voor de doorgifte van analoge radiosignalen via de ether had onderzocht.

OPTA had geconcludeerd dat de markten voor het leveren aan programma-aanbieders van analoge radiosignalen via de middengolf en via FM beide daadwerkelijk concurrerend zijn en daarom op deze markten geen verplichtingen opgelegd. Voor de markt voor transmissiediensten via de kortegolf had OPTA geconcludeerd dat hier geen mededingingsproblemen bestaan en daarom een analyse van deze markt achterwege gelaten.

Broadcast heeft gewezen op een aantal karakteristieken van de markt voor kortegolf-transmissiediensten die het voor haar moeilijk maken hierop te concurreren met Nozema, tegenwoordig onderdeel van KPN. In het licht hiervan had OPTA volgens het CBb niet zonder nader onderzoek mogen aannemen dat op deze markt geen mededingingsproblemen aanwezig zijn. De grief van Broadcast dat OPTA deze markt wel degelijk had moeten onderzoeken, slaagt derhalve.

Ook op de markten voor middengolf- en FM-transmissiediensten zouden volgens Broadcast factoren aanwezig zijn die haar belemmeren in de concurrentie met Nozema/KPN. OPTA had zich met name beroepen op een eerdere uitspraak van het CBb van 11 november 2005 (LJN: AU6002), op grond waarvan de verplichting tot het verlenen van medegebruik van antenne-opstelpunten, antennesystemen en antennes uit artikel 3.11 Tw toereikend zou zijn om bestaande mededingingsproblemen op te lossen. Naar het oordeel van het CBb heeft OPTA onvoldoende gemotiveerd dat dit artikel inderdaad een remedie biedt voor de door Broadcast geschetste problemen. Zo heeft Broadcast aangevoerd dat overeenkomsten bestaan tussen Nozema en de van haar afgesplitste beheerder van antenne-opstelpunten NOVEC, op grond waarvan Nozema gunstiger wordt behandeld dan Broadcast. OPTA heeft daartegenover niet kunnen aantonen dat sprake is van een gelijk speelveld voor alle partijen.

De betreffende grieven van Broadcast slagen daarom eveneens. OPTA dient alsnog voldoende onderzoek te doen naar de specifieke kenmerken van de onderscheiden markten en het feitelijke gedrag van partijen hierop.

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 25 september 2007 Naar boven