Ingezonden persbericht


OUDERS LATEN VOOGDIJ VOOR HUN KINDEREN VAAK ONGEREGELD

Baarn, 25 september 2007

Alle bij Netwerk Notarissen aangesloten notariskantoren hebben de afgelopen maanden actie gevoerd om ouders met minderjarige kinderen te informeren over regelingen voor kinderen na overlijden van de ouders, de zogeheten voogdij- en bewindregeling. Met voogdij wordt geregeld wie de verzorging en opvoeding van een kind op zich neemt als de (laatste) ouder van een minderjarig kind overlijdt. De voogdij eindigt als het kind achttien jaar oud is, dan krijgt het kind ook de vrije beschikking over de erfenis. In het testament kan een bewindvoerder worden benoemd die voor het kind de erfenis beheert totdat deze de in het testament genoemde leeftijd heeft bereikt (bijvoorbeeld 23 jaar). Het aanwijzen van een voogd en een bewindvoerder moet op grond van de wet in een testament gebeuren.

In de praktijk blijkt dat ouders vaak niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid een voogdijregeling te treffen in een testament. Sommige ouders hebben thuis of in de kluis een aantekening met de naam van een beoogde voogd en weten niet dat dit niet rechtsgeldig is. Door een testament te maken, kan dit worden opgelost. Onderdeel van de actie was een onderzoek op www.netwerknotarissen.nl naar hoeveel ouders al voogdij en bewind voor hun kinderen hebben geregeld.

Inmiddels zijn de onderzoeksresultaten bekend. Uit het onderzoek, waaraan 219 respondenten deelnamen, blijkt dat 25% van hen een voogdijregeling trof. Ruim 40% van de respondenten geeft aan alsnog een testament te willen maken waarin een voogd wordt benoemd. De ouders die nog geen voogdijregeling troffen, zijn ook geïnteresseerd om een testament te maken en een bewindvoerder te benoemen die de erfenis voor de kinderen beheert na hun achttiende. Verder blijkt uit het onderzoek dat als men al een testament maakte toen er nog geen kinderen waren, vaak wordt nagelaten om daarna het testament aan te vullen met een voogdijregeling. Als redenen dat dit nog niet werd geregeld, worden onder meer genoemd dat men niet bekend is met de mogelijkheid van een voogdijregeling en dat men "er nog niet aan is toegekomen". Vaak vertrouwt men er ook op dat de "familie het regelt". Op grond van de wet is het echter de rechter die de voogd benoemt.

In de praktijk blijkt dat ouders het vaak ook lastig vinden om een geschikte persoon te vinden of het moeilijk vinden te kiezen tussen familieleden. Het laatste wordt overigens meestal opgelost door naast de voogd een of meerdere "reservevoogden" te benoemen. Omdat een voogd pas na overlijden hoeft uit te spreken of hij of zij voogd wil zijn, kan dus ook worden geweigerd bijvoorbeeld omdat men wegens ziekte niet in staat is om de zorg voor de kinderen op zich te nemen. Een reservevoogd komt pas in aanmerking als de eerst aangewezen voogd niet kan of niet wil.

Netwerk Notarissen besteedde al eerder aandacht aan voogdijregelingen in de verschillende communicatiemiddelen met het publiek. Onder meer door advertenties in de regionale bladen, haar kosteloze cliëntennieuwsbrief en informatiekaarten bij gemeenten en bibliotheken.


---