Siemens

Persbericht

0709.979

Den Haag, dinsdag 25 september 2007

Veiliger en patiëntgerichtere zorg door nieuwe aanpak zorgprocessen

Ziekenhuis Rivierenland kiest voor Soarian van Siemens

Het ziekenhuis Rivierenland, met vestigingen in Culemborg en Tiel, kiest voor het nieuwe zorgsysteem Soarian van Siemens Medical Solutions. Dit systeem is de eerste oplossing die het zorgproces écht verder helpt en het gehele team van zorgverleners in het ziekenhuis informeert over wat in welke fase nodig is. Ook is de volledige medische historie van een patiënt direct beschikbaar, inclusief de gegevens van de betrokken specialisten. Het systeem, in combinatie met het stroomlijnen van de organisatie, verhoogt de veiligheid, verlaagt de kosten en verbetert de kwaliteit en efficiëntie van de zorg.

Ruim tweehonderd ziekenhuizen in de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Portugal, Zweden en Engeland maken nu al met succes gebruik van Soarian. Daar blijkt dat de kwaliteit én de doelmatigheid van de zorg fors kunnen toenemen. Voorwaarde is wel dat de organisatie het zorgproces stroomlijnt met behulp van zogenaamde klinische paden. Ook Ziekenhuis Bronovo in Den Haag heeft voor Soarian gekozen. De implementatie is daar in volle gang.

In Soarian is de complete medische historie van een patiënt op eenduidige wijze vastgelegd. De informatie maakt het mogelijk zorgprocessen te analyseren en te stroomlijnen. Het systeem geeft aan wanneer welke handeling het beste kan gebeuren en plant deze activiteiten. Van het protocol in het klinische pad kan alleen beargumenteerd worden afgeweken. Zowel voor de zorgorganisatie als voor de patiënt levert dat belangrijke voordelen op. Zo zal het aantal onnodige handelingen en fouten afnemen. Bovendien is in één oogopslag te zien bij welke specialisten een patiënt eventueel nog meer onder behandeling is (of is geweest) en kunnen meerdere afspraken of onderzoeken op eenvoudige wijze op één dag gepland worden. Van iedere patiënt wordt zo een volledig en actueel elektronisch patiëntendossier (EPD) bijgehouden.

Ziekenhuis Rivierenland start medio 2008 met de invoering van Soarian en de verdere stroomlijning van de organisatie. De verwachting is dat Soarian in de 2e hellft van 2009 volledig operationeel is. Siemens en Ziekenhuis Rivierenland verwachten echter dat de eerste kwaliteits- en efficiencyverbeteringen al ver voor die tijd kunnen worden geboekt.

Noot voor de redactie,