Ingezonden persbericht


Archief Ko van Dijk naar het Chassé Theater

Het Chassé Theater heeft een groot deel van het archief en persoonlijke spullen van de in 1978 overleden toneelspeler Ko van Dijk in bruikleen gekregen. Zo'n vijftien dikke plakboeken vol toneelkritieken en foto's die Ko van Dijk vanaf zijn toneeldebuut in 1932 zelf bij hield. Sinds gisteravond liggen ze te kijk in een paar uitstalkasten in het artiestencafé. Samen met zijn dierbaarste theaterattributen, zijn favoriete leunstoel, zijn schminktas, brillen, Biedermeier bankje en bureautafel.

Volgend jaar is het dertig jaar geleden dat hij plotseling overleed. Ko van dijk was een formidabele publiekstrekker, een van de grote acteurs van de vorige eeuw. Peter-Jan van Dijk (37), zijn oudste zoon: "Ik was teleurgesteld dat er nog maar zo weinig belangstelling voor mijn vader is vanuit de theaterwereld. Zijn tas met brillen, toilet- en schminkspullen, die hij altijd met zich meesleepte, stond op een zolder van het Theaterinstituut in Amsterdam te verstoffen."

Hoe trots Ko van Dijk was op zijn werk als acteur, maken de dikke plakboeken bomvol foto's, affiches, kaartjes en kritieken wel duidelijk. Secuur hield hij alles bij. Schreef trots bij een theaterlijst met De Getatoeeerde Roos in de Stadsschouwburg Rotterdam '132 keer uitverkocht'. En kraste nijdig 'hier kan ik het mee doen!' bij een kritische bespreking van A. Koolhaas van hetzelfde stuk in Vrij Nederland, over zijn 'vulgair pathos' en 'mateloosheid'.

Chassé-directeur Cees Langeveld is in zijn nopjes met de 'bijzondere, unieke verzameling die bij ons in het theater te zien is, in plaats van in het Theaterinstituut'. "Een eerbetoon aan Ko van Dijk. Wij zullen de gelegenheid geven de plakboeken en kritieken te bekijken. Inspirerend voor alle artiesten die bij ons in het theater spelen"

Voor meer informatie over Ko van Dijk: www.eenlevenlangtheater.nl/kovandijk

Copyright foto: Kees van Dongen

Noot voor de redactie,