Gemeente Geertruidenberg


International Cleanup Day 2007

PADI duikers wederom in actie

Vanwege het enorme succes van vorig jaar nam Tom Jorna van Total Diving uit Breda wederom het initiatief om vergezeld van ongeveer 30 duikers de `Nionplas' in Raamsdonksveer schoon te maken. Dit gebeurde op zaterdag 15 september tijdens de internationale Cleanup Day. Op deze dag zetten wereldwijd PADI-duikers zich in voor het behoud van de natuur.

De duikers zijn de hele dag bezig geweest om zowel onder water als boven water het zwerfafval te verwijderen dat door de vele recreanten wordt achtergelaten. Met speciale waterdoorlatende zakken zijn o.a. lege flessen, blikjes, chipszakken, tennisballen, tuinstoelen, steigerplanken, etc. uit het water gehaald. Daarnaast is rondom de gehele plas het zwerfafval verwijderd. Uiteindelijk werd het afval geteld, ingedeeld in diverse categorieën en gewogen.

Duikorganisatie AWARE verzamelt wereldwijd deze gegevens en stelt vervuilingsstatistieken op. In Raamsdonksveer zijn ongeveer 20 volle vuilniszakken en divers los materiaal opgedoken. Alle duikers ontvingen van de gemeente een kleine attentie en de gemeente spreekt de hoop uit dat het in en om de plas schoon blijft.
* foto clean up day.jpg