Gemeente Ede

Nummer 187 / Ede, 25 september 2007

Geen subsidie voor Friends on Ice

Stichting Friends on Ice krijgt geen subsidie van de gemeente Ede. De stichting had om een jaarlijks bedrag van 50.000 verzocht omdat de verliezen van het evenement opliepen tot 30.000 à 35.000 per jaar. Burgemeester en wethouders hebben dinsdag 25 september echter besloten om de subsidieaanvraag niet te honoreren omdat de sportieve en educatieve waarde van het evenement daarvoor te gering is.

Het college van B &W vindt het daarom niet passend de subsidie te verstrekken uit het subsidiebudget voor sport of toerisme en recreatie. De nadruk van Friends on Ice ligt vooral op de commerciële mogelijkheden, te weten horeca en entertainment. Ook draagt Friends on Ice onvoldoende bij aan het op de kaart zetten van de gemeente Ede naar buiten toe. Bovendien levert het evenement veel overlast op voor de buurt.

Overlast
Friends on Ice is een grootschalig evenement in het Openluchttheater dat zes tot acht weken duurt. Volgens de organisatoren maken ongeveer 18.000 mensen (met name kinderen) gebruik van de ijsbaan. Dit levert onevenredig veel overlast op voor de omwonenden. De buurt ervaart gedurende negen weken parkeer- en verkeersoverlast, geluidshinder en vandalisme.

Ondanks deze overlast wil de organisatie niet van locatie veranderen. Het evenement Friends on Ice is wel toegestaan in het Openluchttheater. Om de overlast voor de buurt te beperken wordt de organisatie daarom de volgende maatregelen opgelegd:
* het evenement mag maximaal drie weken duren, exclusief op- en afbouwtijd. Deze op- en afbouwtijd wordt beperkt tot twee weken.
* het piekniveau op de gevel van de omliggende woningen wordt beperkt tot 65 dB(A)

* de parkeeroverlast dient zoveel mogelijk door de organisatie te worden beperkt door naar alternatieve parkeerlocaties te zoeken.

Het gemeentebestuur vindt dat het evenement beter verplaatst kan worden naar een andere locatie in het centrum van Ede. Het ijsbaanproject zou dan ook rendabeler kunnen worden. Vanuit de ambtelijke organisatie zal worden gezocht naar alternatieve locaties om aldaar een schaatsfestijn mogelijk te maken.