Gemeente Breda

Esther Cleven, eerste hoogleraar moderne typografie en grafisch ontwerpen

Prof. Dr. E.E. Cleven is op 1 januari 2004 benoemd tot Bijzonder hoogleraar in de Moderne typografie en grafisch ontwerpen aan de faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Esther Cleven zal haar hoogleraarsambt op 26 september openlijk aanvaarden door het uitspreken van haar inaugurele rede, met als titel: `...eine Entwicklung in die Breite' - Grafische vormgeving, vakgeschiedenis en historische interpretatie, in de aula van de Universiteit.
Het hoogleraarschap voor moderne typografie en grafisch ontwerpen is ingesteld door de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en is de eerste leerstoel op dit vakterrein.

Massamedia, iedereen heeft er mee te maken. Een onderwerp dat in de wetenschap veel wordt besproken. Je zou verwachten dat grafische vormgeving en typografie, als onderdeel van massamedia, daarom ook veel aandacht krijgt, maar niets is minder waar. En dat terwijl grafisch ontwerpers een grote stempel drukken op massamediaal beeldgebruik. Volgens Esther Cleven is de basis voor een zinvolle reflectie hierop een beeldhistorische benadering die het grafisch ontwerpen en de typografie in samenhang brengt met de geschiedenis van massamedia, maatschappij en economie.

De Beyerd

Sinds 2001 is Cleven conservator bij De Beyerd, Museum voor grafische vormgeving in Breda. Zij is mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het inhoudelijk beleid van het museum en bereidt daar tevens een overzichtstentoonstelling voor over het hele spectrum van ruim 100 jaar grafische vormgeving in de context van de moderne geschiedenis van Nederland. De Beyerd opent in 11 juni 2008 haar deuren voor publiek.