CNV Metaal en elektro wil koopkrachtbehoud en kwaliteit in cao

25/09/2007 15:03



CNV



CNV Metaal en elektro en werkgeversorganisatie FME/CWM starten woensdag 26 september de onderhandelingen voor de nieuwe cao Metalektro, die van toepassing is op zo'n 185.000 werknemers. De bond koerst aan op een loonsverhoging bestaande uit een vast bedrag van 400 euro plus 2,5 procent. Jan Wevers, onderhandelaar van CNV Metaal en elektro: "Daarmee gaat niemand er in koopkracht op achteruit en realiseer je meteen dat de onderste loonschalen een hogere loonsverhoging krijgen dan de bovenste loonschalen."

CNV Metaal en elektro is de eerste bond die eerder dit jaar ook niet-leden vroeg om hun mening voor de cao-voorstellen voor de Metalektro-cao, die blijkt nauwelijks te verschillen van de leden van de bond. Wevers: "Duidelijk is dat de werknemers kiezen voor koopkrachtbehoud en kwaliteit in hun cao. Een grote rol speelt daarbij dat zij cao-afspraken willen over: ziekte en arbeidsongeschiktheid. CNV Metaal en elektro stelt daarom een inkomensgarantie voor, voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten."

Verder wil de bond dat de cao het makkelijker maakt om werk en zorg beter te combineren. Wevers: "Een eerste stap om de krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden." Voor wat betreft de sociale vernieuwing koerst de bond ondermeer op de invoering van een levensfase-cao, waarbij een werknemer kiest voor een cao die het beste bij zijn levensfase past. Met afspraken over de levensfase-cao vervalt de discussie over leeftijdsdiscriminatie. Werknemers kunnen dan kiezen voor een vrijetijdspakket (extra vrije uren), een loopbaanpakket (scholing en loopbaanoriëntatie), een arbeid- en zorgpakket (extra betaald zorgverlof) en een cashpakket (een gedeelte van de 'vrije' uren wordt uitbetaald). Verder wil de bond de instroom van jongeren in de branche vergroten door een financiële tegemoetkoming voor jongeren om hen zo over de streep te trekken hun opleiding af te maken.

De onderhandelingen voor de cao Metalektro vinden plaats op: 26 september, 3 oktober en op 17 oktober 2007.





http://www.cnvbedrijvenbond.nl