Provincie Overijssel

Persbericht 07-169

Dit is een gezamenlijk bericht van de provincie Overijssel en de gemeente Raalte

25 september 2007

Gemeente vraagt rechter om uitsluitsel

Provincie kondigt dwangsom aan voor koudewarmteopslag Raalte

Gedeputeerde Staten zijn van plan de gemeente Raalte via een dwangsom van ^ 250.000,-- te dwingen om de koude-/warmteopslaginstallatie onder het gemeentehuis te verwijderen.

De gemeente Raalte heeft een koude-/warmteopslaginstallatie voor de klimaatbeheersing van het gemeentehuis in werking in het diepe watervoerende pakket. Het grondwater in het diepe watervoerende pakket onder Salland is van zeer goede kwaliteit. Het beleid is er op gericht om dit grondwater alleen te gebruiken voor hoogwaardige doeleinden zoals de drinkwatervoorziening en de productie van levensmiddelen. De provincie is van mening dat deze installatie in strijd is met het provinciale beleid voor het onttrekken van grondwater.

Uit een onafhankelijk onderzoek, dat gemeente en provincie hebben laten uitvoeren, blijkt dat er een vergunning nodig is voor de installatie in dit grondwaterpakket en dat de provincie deze vergunning niet kan verlenen. Daarom zien GS nu geen andere mogelijkheid dan over te gaan tot handhaving van de regels en de gemeente een dwangsom op te leggen.

Het gemeentebestuur van Raalte is van mening dat voor de betreffende installatie geen vergunning op grond van de Grondwaterwet noodzakelijk is omdat van onttrekking van grondwater geen sprake is. De gemeente zal daarom tegen het handhavingsbesluit bezwaar aantekenen.

Op dit moment zijn er geen rechterlijke uitspraken ten aanzien van soortgelijke installaties. Om duidelijkheid te krijgen in dit verschil van inzicht tussen provincie en gemeente wordt de rechter gevraagd om een oordeel.

Informatie:
Karin Obdeijn, team Communicatie, provincie Overijssel, telefoon 06 1830 3846 of Marc Slagter, gemeente Raalte, telefoon (0572) 347519 of (06) 1254 3679