Gemeente Spijkenisse


College maakt haast met afhandeling bezwaarschriften

25 september 2007

College 2007 - 2010

De achterstand in de afdoening van bezwaarschriften moet in pakweg een half jaar worden weggewerkt. Bovendien moet de lopende voorraad met zeker de helft worden verminderd. En wat er aan bezwaarschriften binnen komt, moet binnen de wettelijke termijn worden afgehandeld, liefst nog korter.

Deze toezeggingen heeft het college van B en W gedaan bij de behandeling van het rapport `Bezwaar ontvankelijk' van de Rekenkamercommissie Spijkenisse, maandagavond 24 september 2007 tijdens een themabijeenkomst over bezwaarschriften van de raadscommissie Algemene Zaken.

Het college schaart zich achter de kritische bevindingen van de Rekenkamercommissie. De conclusie luidt dat dat de gemeente onvoldoende aandacht heeft besteed aan de toevloed van bezwaarschriften en de achterstand in de behandeling.

Sinds 2000 is er sprake van een forse toename van bezwaarschriften: van zo'n 250 naar meer dan 450 per jaar. Wel is de voorraad af te handelen bezwaarschriften door de eerdere maatregelen terug gedrongen, namelijk van 320 in 2001 naar 150 in 2007. Maar in zeker de helft van de aantallen wordt de wettelijke afhandelingstermijn niet gehaald. Om de instroom van bezwaarschriften verder in te dammen zal de gemeente in de toekomst meer onderzoek plegen naar de oorzaken van bezwaren tegen overheidsbeslissingen.

"Het is belangrijk dat we binnenkort met een schone lei beginnen", reageerde burgemeester Mirjam Salet. "Burgers hebben recht op een tijdige afhandeling van hun bezwaren tegen overheidsmaatregelen. Daar zijn wettelijke termijnen voor. Uit oogpunt van rechtsbescherming van burgers èn geloofwaardigheid van de overheid moeten die gehaald worden".

Het rekenkamerrapport met de voorstellen van het college van B en W wordt op 31 oktober 2007 in de gemeenteraad behandeld. Interne links
Rapport Rekenkamercommisie: Behandeling bezwaarschriften onder de maat