GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

25 september 2007

Actie tegen gruweljacht op dolfijnen

GAIA en Animaux en Péril brengen bloedbad naar Japanse ambassade

Afslachting dolfijnen in Japanse Taji uitzonderlijk vroeg gestart

Actievoerders van GAIA en Animaux en Péril trokken vandaag met een bad vol (kunst)bloed naar de Japanse ambassade, symbool voor het bloedbad dat Japanse vissers met de steun van de Japanse overheid momenteel aanrichten in het Japanse kustdorp Taji.

De dierenrechtenorganisaties klagen aan dat het Japanse ministerie van Visserij dit jaar uitzonderlijk toestaat dat de gruwelijke jacht op dolfijnen in Taji met een maand wordt vervroegd: van september tot 31 maart.

Japanse vissers drijven op dit moment volledige families dolfijnen naar ondiepe baaien. Daar steken en hakken ze met lange messen en cirkelzagen in de dolfijnen tot die eraan bezwijken. Het dolfijnvlees wordt - ondanks de grote giftige hoeveelheden kwik* - o.a. verwerkt in schoolmaaltijden. De dierenrechtenorganisaties eisen dat er een eind wordt gemaakt aan de jaarlijkse afslachting van duizenden dolfijnen in Taji.

Om hun vraag kracht bij te zetten overhandigden GAIA en Animaux en Péril een ingelijste foto van de wrede dolfijnenslachting aan twee attachés van de Japanse ambassade, die beloofden de foto te bezorgen aan de Japanse ambassadeur Azusa Hayashi. GAIA-directeur Ann De Greef: "De Japanse regering is medeplichtig aan deze gruwelpraktijken. Het gaat van kwaad naar erger."

Japan verhoogde de jachtquota waardoor dit jaar 2 468 dolfijnen mogen worden afgeslacht. Het vlees van deze dieren wordt verkocht in restaurants, winkels en scholen, terwijl anderen gevangen worden om de rest van hun leven te slijten in gevangenschap.

Dodentol september 2007

Voorlopig werden volgens ooggetuigen 95 dolfijnen afgeslacht, waaronder 45 risso's dolfijnen, 18 tuimelaars en 32 grienden, een van de grootste dolfijnensoorten. Vijf andere dolfijnen werden in leven gehouden om te verkopen als `showbeest' aan dolfinaria. "Het is een schande dat dolfinaria zonder scrupules de gruwelijke jacht op die manier mee in stand houden", zegt Ann De Greef.

Wereldwijd actie
Vandaag werd wereldwijd actie gevoerd aan Japanse ambassades tegen de dolfijnenslachting.


* Uit een gezamenlijk onderzoek van Japan en Nieuw-Zeeland in 2005 bleek dat te koop aangeboden vlees tot meer dan 87 keer de toegestane hoeveelheid kwik bevat.

> Wil je GAIA helpen in de strijd tegen dierenleed? Steun ons en word lid!