Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Netwerk platteland helpt elkaar te vinden

Persbericht | 25-09-2007

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft vandaag het startsein gegeven voor een nationaal netwerk voor het platteland. Elke Europese lidstaat is verplicht om een nationaal netwerk voor het platteland op te richten dat de bij plattelandsontwikkeling betrokken organisaties en overheidsdiensten bijeen brengt. Voor de periode 2007-2013 is hiervoor vier miljoen euro beschikbaar. Het netwerk is onderdeel van het
Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013 (POP2) en wordt daaruit gefinancierd. Via een Europese aanbestedingsprocedure is het bureau ETC/CLM geselecteerd als organisator en beheerder van het netwerk.

Minister Verburg wil dat het netwerk een bijdrage gaat leveren in ondersteuning van goede lokale initiatieven en gebiedsprocessen. De samenleving heeft behoefte aan innovatief ondernemerschap op het platteland. Daarbij is een aanjaagfunctie van groot belang; het netwerk moet de meest geschikte personen voor bepaalde acties bij elkaar krijgen en de samenwerking verbeteren tussen verschillende ondernemers en overheden. Dit kan via praktijkkringen van bijvoorbeeld wethouders met gebiedsondernemers, plattelandsparlement, informatiebulletins of speciale themabijeenkomsten en een website. Deelname is voorzien van relevante overheden, sector- en belangengroepen (in elk geval landbouw, milieu en natuur, recreatie, kleine kernen, vrouwen en jongeren).

POP2 is een Europees subsidieprogramma en moet zorgen voor een goed evenwicht tussen de kwaliteit van natuur en landschap en het gebruik daarvan voor land- en bosbouw, natuurbeheer en recreatie en ten behoeve van gezondheid en welzijn. Voor 2007-2013 is, dankzij POP2, ruim twee miljard euro voor de ontwikkeling van het Nederlandse platteland beschikbaar. Het bedrag wordt bijeengebracht door de Europese Commissie, het Rijk, provincies, waterschappen en particuliere investeerders.

Zie ook


* Plattelandsontwikkelingsprogramma