Ingezonden persbericht


Jonge Socialisten in de PvdA

Datum: 25 september 2007

Free Burma! team JS in de PvdA demonstreert voor Birma

Al meer dan zeven dagen op rij protesteren de monniken en andere Birmezen tegen de militaire junta. Het Free Burma campagneteam van de Jonge Socialisten in de PvdA (JS) is erg onder de indruk van de moed en de inzet van alle Birmezen die zich op vredige wijze tegen het dictatoriale regime verzetten. Daarom gaan zij aanstaande zaterdag demonstreren bij het Birmese consulaat om de demonstranten in Birma te steunen. Daarnaast hopen ze door middel van deze actie politieke en maatschappelijke steun te verkrijgen voor een democratisch Birma. De hele zaterdag staat in het teken van Birma, met workshops, lezingen en films.

Het aantal deelnemers van de demonstraties in Birma, die werden ingezet door Boeddhistische monniken die in hoog aanzien staan in Birma, is inmiddels opgelopen tot meer dan 100.000. Hiermee zijn de demonstraties de grootste opstanden sinds 1988. Toen verzetten eveneens vele duizenden Birmezen zich tegen de militaire junta, maar kregen de demonstraties een bloedige afloop: de demonstraties werden bruut neergeslagen en duizenden demonstranten werden op gruwelijke wijze vermoord.

Tot nu toe heeft de Birmese Junta nog niet ingegrepen wat uitzonderlijk is aangezien de Birmese bevolking weinig vrijheden kent. De Junta lijkt zijn toeschouwerrol echter te verruilen voor een actieve houding. Gisteren verklaarde de minister van religie, dhr. Maung, op de staatstelevisie: 'Als de monniken tegen de regels van de Boeddhistische leer ingaan, zullen we tegen ze optreden binnen de geldende wetgeving'. Het Free Burma team eist dat de internationale gemeenschap ingrijpt zodra de junta de demonstraties met geweld en op wrede wijze wil stoppen. Een herhaling van de bloedige gebeurtenis in 1988 moet voorkomen worden!

De JS is blij met het initiatief van de Verenigde Staten om nieuwe (financiële) sancties tegen het dictatoriale regime aan te kondigen. Internationale druk is volgens de JS nodig om de militaire junta onder druk te zetten geen geweld tegen de demonstranten te gebruiken en de weg naar democratie te openen. Ook Nederland moet hierin vooroplopen zodat veel landen en internationale organisaties zullen volgen.

Aanstaande zaterdag organiseren de Jonge Socialisten een Birma themadag om de aandacht op Birma te richten. Hierbij zullen zij voor het Birmese consulaat actie voeren om hun steun aan de Birmese demonstranten te betuigen.

** Einde persbericht **

----------