Gemeente Buren


Buren zet eerste stappen op weg naar e-gemeente

Uittreksel bevolkingsregister vanaf nu digitaal beschikbaar

Inwoners van de gemeente Buren kunnen vanaf vandaag via internet een uittreksel aanvragen uit de gemeentelijke basis administratie persoonsgegevens (GBA), ook wel bevolkingsregister genoemd. Op dit uittreksel staan naam en voornamen, geboortedatum, geboorteplaats en adresgegevens vermeld.

Ook kunnen inwoners langs deze weg een verhuizing doorgeven binnen de gemeente. Hiervoor kan men eenvoudig inloggen met de eigen DigiD, de nieuwe adresgegevens invullen en aangeven wie er eventueel meeverhuizen en de verhuizing wordt verwerkt. Een melding maken van een kapotte lantaarnpaal of een losliggende stoeptegel behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Binnen afzienbare tijd wil de gemeente meer dan de helft van haar producten en diensten via internet aanbieden.

E-dienstverlening van uw overheid

De gemeente ziet het als haar taak de dienstverlening aan inwoners en ondernemers makkelijker en goedkoper te maken. Dat kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die informatie- en communicatietechnologie (ICT) biedt. Het gebruik van ICT voor deze doeleinden wordt ook wel aangeduid met de term 'e-overheid' of 'de elektronische overheid'.

De gemeente Buren is niet de enige die dit nastreeft. De afgelopen vijf jaar zijn talloze initiatieven ontstaan op dit gebied. Vorig jaar hebben het Rijk, provincies en gemeenten afgesproken deze initiatieven meer met elkaar te verbinden, zodat er meer samenhang ontstaat en er sneller resultaten worden geboekt. Eén van de afspraken die zijn gemaakt, is om in 2008 65% van de publieke dienstverlening aan te bieden via internet.