Nieuw-Vlaamse Alliantie


Frieda Brepoels roept federale overheid op geen uitstel te vragen voor derde spoorwegpakket (25/09/07)

Vandaag stemde het Europees Parlement definitief over het "derde spoorwegpakket". Zowel over de verdere liberalisering van de spoorwegmarkt als over de passagiersrechten voor spoorreizigers werd een akkoord bereikt met de Raad.

Het internationale spoorverkeer wordt vanaf 2010 volledig geliberaliseerd. Voor wat het nationale personenverkeer betreft werd er nog geen datum bepaald. Het Parlement vraagt hiervoor aan de Commissie om uiterlijk op 31 december 2012 een verslag op te stellen waarin het de voorbereidingen voor de verdere vrijmaking van de spoorwegmarkt beoordeelt. Tevens moet de Commissie de gevolgen van deze richtlijn voor de openbare dienstcontracten en de financiering ervan analyseren. Hiermee wordt volgens N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels een belangrijke aanzet gegeven naar de verdere vrijmaking van de binnenlandse spoorwegmarkt.
Frieda Brepoels: "Toch betreur ik dat er nog geen echte garanties zijn. Alleen door verdere stappen in de vrijmaking van het nationale personenvervoer kunnen we vermijden dat buitenlandse dienstverleners onze winstgevende internationale lijnen inpikken, terwijl de binnenlandse spoorwegen enkel de veel duurdere, maar minder lucratieve nationale en regionale lijnen moeten verzorgen."

Veel belangrijker is het pakket maatregelen waarmee het Parlement de treinreizigers een reeks basisrechten verleent naar analogie met de rechten van de luchtvaartpassagiers. De basisrechten gelden vanaf september 2009 voor àlle passagiers voor àlle treinen in de Unie (o.a. aansprakelijkheid voor reizigers en bagage, verkoop van tickets, recht op vervoer voor personen met verminderde mobiliteit,...). Daarnaast kent de richtlijn belangrijke bijkomende rechten toe aan de treinreizigers (compensatie van 25% in geval van vertragingen van meer dan 1 uur en 50% bij meer dan 2 uur, fietsen op de trein, meer informatieverstrekking en klachtenbehandeling,...).

Frieda Brepoels betreurt evenwel dat de reizigers op binnenlandse langeafstandstreinen deze bijkomende rechten pas zullen genieten als de Lidstaten geen uitstel vragen. Zij kunnen dit immers volgens de Richtlijn doen voor 5 jaar en verlengen tot maximum 15 jaar. Voor stads-, voorstads- en regionaal spoorverkeer kan zelfs een uitstel voor onbepaalde tijd worden gevraagd.

Frieda Brepoels roept de federale overheid op om snel door te werken aan de invoering van deze rechten voor àlle treinreizigers en zich niet te verschuilen achter de beperkingen die de Raad voor haar Lidstaten wil voorbehouden. Frieda Brepoels: "Het zou immers leiden tot te veel verwarring en ergernis indien dit onderscheid tussen internationale en nationale treinroutes voor verschillende categorieën van passagiersrechten zou zorgen."

Auteur:
Europees parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 78 62
Fax: 02 284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu