ABVAKABO FNV

Nota Vernieuwing Rijksdienst gemiste kans

ABVAKABO FNV vindt dat de nota Vernieuwing Rijksdienst de belofte niet waarmaakt om de Rijksdienst te vernieuwen op een manier die burgers, bedrijven en organisaties meer tevreden maakt. Vernieuwing wordt vertaald in "kleiner en beter", beter wordt vervolgens verschraald tot efficienter. Er is veel aandacht voor het verminderen van het aantal ambtenaren, het samenvoegen van adviesraden en het verbeteren van de wetgevingskwaliteit. Er is weinig aandacht voor het verbeteren van werkprocessen waar burgers wat van merken. De rol die de vakkennis en professionaliteit van ambtenaren kunnen spelen bij het vernieuwen van de rijksdienst blijft zwaar onderbelicht. Kortom, vernieuwing van de Rijksdienst dreigt uit te lopen op een ouderwetse bezuiniging zonder vernieuwing.

ABVAKABO FNV is warm voorstander van vernieuwing van de rijksdienst. We raken niet in de stress van het feit dat deze vernieuwing in de kabinetsplannen gepaard gaat met een bezuiniging. We willen wel dat de vernieuwing in ieder geval doorgaat! En er moet natuurlijk een gezonde balans zijn tussen het werk dat gedaan moet worden en de kwaliteit en het aantal van de ambtenaren die dat moeten doen. Bij de laatste CAO is al afgesproken dat er geen gedwongen ontslagen nodig zijn.

Bij de beoordeling van de vernieuwingsplannen staan voor ons vier criteria centraal:

1.Tegemoetkomen aan vragen en behoeften van burgers, bedrijven en instellingen

2.Samenwerking versterken tussen onderdelen van de rijks- en decentrale overheden

3.Gebruik maken van en ruimte geven aan de vakkennis en professionaliteit van ambtenaren

4.Bijdragen aan de ontwikkelings- en loopbaanmogelijkheden van de betrokken ambtenaren.

Het `vernieuwingsproces' is begonnen met het verdelen van de bezuinigingen over ministeries, directies en diensten. Daardoor staat die bezuiniging nu centraal in plaats van de vernieuwing. De plannen moesten zeer snel worden gemaakt. Met ouderwets bezuinigen is ervaring, plannen maken voor vernieuwing van werkprocessen en organisatiecultuur kost wat meer tijd. ABVAKABO FNV pleit ervoor om nu eerst de tijd te nemen om de vernieuwing centraal te stellen en de plannen zo nodig aan te passen. Veel rijksambtenaren hebben nog een tijdelijke aanstelling en kijken om zich heen. Wij zeggen: "geef ze nu een vaste aanstelling. Goede ambtenaren binnenhalen en binnenhouden is de komende jaren moeilijker dan het realiseren van de bezuiniging".

Staat er dan helemaal niets leuks in de Nota?

Natuurlijk wel. Wij zijn voorstander van 1 Directeur Generaal die belast is met de bedrijfsvoering van het hele Rijk met wie bonden en medezeggenschap rijksbrede afspraken kunnen maken. Wij zijn blij met de herleefde aandacht voor de waarde van vakkennis, experts en professionele ruimte. De zinnen daarover moeten snel goed uitgewerkt worden!