BedrijfsautoRAI

Opvallende innovatie rondom de City-L 3.5 van Netras

(9/25/2007)
Nadat NETRAS op TERTS 2005 twee prototypes van de City-L 3.5 presenteerde, heeft het concept een forse ontwikkeling doorgemaakt. Er staat in 2007 een in alle opzichten volwassen concept wat al in diverse marktsegmenten zijn weg heeft gevonden, in meerdere landen waaronder Nederland, België, Zwitserland en Groot Brittannië. City-L 3.5
De City-L, een voertuig in de GVW 3.500kg klasse, combineert een volledig variabele laadvloerhoogte met een wisselfunctie om containers te kunnen afkoppelen en wisselen. Bijzonder is dat het voertuig ondanks alle toevoegde functies beschikt over een substantieel laadvermogen, dankzij het lichtgewicht U-vormig spaceframe chassis met geïntegreerd hefsysteem. Dit fraaie staaltje van techniek is tijdens TERTS (The European Road Transport Show beter bekend als de BedrijfsautoRAI) een must om te zien.

Het City-L concept richt zich op sneller laden en lossen en het reduceren van stilstand. Het voertuig is efficiënt en flexibel inzetbaar waardoor het in belangrijke mate bijdraagt aan kostenbesparing. Daarnaast zorgt het concept voor een aanzienlijke verbetering in ergonomie en veiligheid voor chauffeur en omgeving. In de twee jaren na de introductie is gebleken dat het concept zowel mét als zónder de wisselfunctie wordt toegepast. Op de stand van Netras zijn tal van gerealiseerde toepassingen te zien. Dit varieert van catering, zorgsector en brandweer tot retail en groothandel, party- en bouwverhuur, vervoer van vliegtuigbanden en kunst en nog veel meer speciale toepassingen. Allen gebaseerd op hetzelfde voertuig. Slechts de opbouw van containerunit verschilt per toepassing.

Innovaties
Op TERTS 2007 presenteert Netras de allereerste City-L in koel/vries uitvoering. Deze auto / container is voorzien van alle denkbare opties voor geconditioneerd vervoer. Daarnaast kan de unit op de locatie worden achtergelaten. Deze City-L is bovendien uitgevoerd met alle innovaties die de gebruiksvriendelijkheid en veiligheid bevorderen. Voorbeelden zijn de koppelassistent voor hulp bij het aankoppelen van de containerunit en het containerdetectie systeem. Het containerdetectie systeem is een human interface die de chauffeur laat zien of de veiligheidsfuncties zijn geactiveerd. Daarnaast is er een nieuwe handbediening die de ergonomie en veiligheid verbetert.

Primeur: bouwpakket voor export doeleinden
Wat ook in de categorie primeur valt is de zogenaamde CKD-set die op de RAI officieel wordt gelanceerd. Een CKD set, wat staat voor Completely Knocked Down, is een vorm van bouwpakket met voorgeassembleerde delen. Op basis van deze set kan een derde met behulp van Netras instructies, zelf de eindassemblage van een City-L voor zijn rekening nemen. Dit product is ontwikkeld voor exportdoeleinden. TERTS wordt door NETRAS mede aangegrepen om partners te vinden in diverse Europese landen. Deze distributiepartners moeten zich gaan richten op de verkoop van het totale concept, de eindassemblage van de auto, de bouw van container units en de service aan de voertuigen. Ook de fraaie CKD set wordt op de stand tentoongesteld. NETRAS is een jonge Nederlandse voertuigfabrikant gericht op voertuigen en systemen voor fijndistributie toepassingen.

U vindt NETRAS tijdens TERTS in Hal 7, standnummer 005, van 26 oktober t/m 3 november.