Gemeente Leeuwarden



25 september 2007

Intrekken baatbelasting Binnenstad-Nieuwestad Leeuwarden

Rechter oordeelt dat bij Leeuwarder baatbelasting geen sprake is van baat; Gemeente gaat baatbelasting daarom terugbetalen.

In de periode 1999-2004 is het project Binnenstad-Nieuwestad (BNS)uitgevoerd. Hierbij heeft de Leeuwarder binnenstad een grondige opknapbeurt gekregen. Een deel van de voorzieningen (Natuurstenen bestrating, luxe straatmeubilair, bijzondere verlichting, et cetera) is mede bekostigd door de eigenaren van de gebate onroerende zaken in de vorm van een zogenaamde baatbelasting.

Vanaf 1999 is een groot aantal gerechtelijke procedures gevoerd met als centrale vraag of de baatbelasting nu wel of niet terecht was. Tot dusverre is de gemeente daarbij steeds in het gelijk gesteld. Op 22 juni jl. heeft de hoogste rechtelijke instantie, de Hoge Raad der Nederlanden, echter geoordeeld dat van een 'verwaarloosbare baat' sprake is. Op grond van deze uitspraak heeft het college van Burgemeester en Wethouders vandaag besloten de gemeenteraad voor te stellen om alle geïnde baatbelasting terug te betalen aan betrokkenen. In totaliteit gaat het om een bedrag van ¤ 1,4 mmln.

Zodra de gemeenteraad het voorstel goedgekeurd heeft, worden alle eigenaren van de betrokken panden met een brief geïnformeerd worden over de wijze van terugbetaling.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, telefoon 058-2334002.