Deelgemeente Charlois Rotterdam

Afvalbutlers actief in Charlois

Vrijdag 21 september heeft het winkelend publiek kennis met ze kunnen maken: de afvalbutlers van Roteb

Dagelijks bestuurder Ed Goverde heet de afvalbutlers welkom. Op Plein 1953, de Slinge en bij het Zuidplein, opereerden de butlers in Roteb-smoking, handschoenen aan en met prikstok en dienblaadje; in actie tegen zwerfvuil.

De acteurs zijn verkleed als butlers en confronteren mensen op ludieke wijze met hun weggooigedrag in de (winkel)straten. Zij gaan op zoek naar de eigenaren van neergegooid afval, wijzen mensen waar zij hun afval kwijt kunnen, beantwoorden vragen en belonen kinderen die het schoon houden. Met hun straatact wijzen ze de voorbijgangers op hun weggooigedrag. ,,Mensen weten zich geen raad met ons, maar hebben het vaak snel door: afval in bakken, of netjes aan ons geven, aldus één van de twee afvalbutlers.

Op deze ludieke wijze worden de voorbijgangers aan het denken gezet, om zo vervolgens beter om te gaan met hun afval. Er ontstaan leuke dialogen en meer begrip.

De actie met de afvalbutlers houdt Roteb in samenwerking met deelgemeente Charlois in het kader van de campagne Schoon, Heel en Veilig. Met deze campagne wil de gemeente bewoners en bezoekers van de stad bewust maken van zijn of haar eigen verantwoordelijkheid in de buitenruimte. In de campagne worden degene die fout gedrag vertonen aangesproken met Dit doet pijn! en Heb jij hart voor de stad?, om vervolgens af te sluiten met:

Rotterdam moet schoon, heel en veilig. Waarom??Daarom!!